KKV: Finnair hylkää matkustajien korvausvaatimukset myöhästyneinä ilman pätevää perustetta

Finnair_tails_2024_1Kuluttaja-asiamiehen mukaan Finnair hylkää lentomatkustajien korvausvaatimukset myöhästyneinä ilman pätevää perustetta. Nyt asia etenee kuluttaja-asiamiehen viemänä ensimmäistä kertaa edustajakanteena markkinaoikeuteen, jossa haetaan Finnairin toimintatavalle kieltoa. EU-asetus ei määritä aikarajaa korvausvaatimukselle eikä tällaista määrettä ole Suomenkaan lainsäädännössä.

Finnair vaatii kuluttajia tekemään mahdolliset korvausvaatimukset kohtuullisessa ajassa, joka suomalaisyhtiön näkemyksen mukaan on kaksi kuukautta. Finnairin mukaan kyse on Suomen laissa kuluttajalle asetetusta velvollisuudesta. Kuluttaja-asiamiehen mukaan Finnair ei kuitenkaan ole pystynyt tarkemmin selvittämään sille mihin lakiin yhtiön väite perustuu.

Lentomatkustajien vähimmäisoikeudet tietyissä lennon virhetilanteissa on vahvistettu EU-asetuksella. Matkustajalla voi olla oikeus kiinteään euromääräiseen rahalliseen korvaukseen esimerkiksi lennon viivästyksen vuoksi.

Asetuksessa ei ole määritelty, missä määräajassa lentomatkustajan tulee esittää korvausta koskeva vaatimus lentoliikenteen harjoittajalle. Tämä määritellään näin ollen kunkin jäsenvaltion kansallisessa lainsäädännössä. Suomen lainsäädännössä ei ole säännöksiä määräajasta, jota olisi noudatettava, jotta matkustaja säilyttäisi oikeuden asetuksen mukaiseen korvaukseen.

”Finnairin asiakaspalvelun noudattama vaatimusten hylkäämiskäytäntö on esimerkki siitä, miten kuluttajaa taloudellisesti ja tiedollisesti vahvempi elinkeinonharjoittaja pyrkii yksipuolisesti ja ilman lainmukaista perustetta sanelemaan, millä ehdoin kuluttaja on oikeutettu korvaukseen", sanoi kuluttaja-asiamies Katri Väänänen.

Nyt kuluttaja-asiamies vaatii, että markkinaoikeus kieltää Finnair Oyj:tä 300 000 euron sakon uhalla hylkäämästä matkustajien korvausvaatimuksia sen vuoksi, että matkustajat eivät ole esittäneet vaatimuksia kahden kuukauden kuluessa lentopäivästä. Kyseessä on ensimmäinen edustajakanne, jonka kuluttaja-asiamies vie markkinaoikeuteen.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan Finnair hylkää kuluttajien korvausvaatimuksia epämääräisin perustein viittaamalla kansalliseen lainsäädäntöön, kuluttajansuojalakiin tai korkeimman oikeuden ratkaisuihin. Laissa ei Finnairin väitteistä huolimatta ole perustetta sille, että vaatimukset voidaan hylätä kahden kuukauden ylittymisen perusteella.


Edustajakanne keskeyttää velan vanhentumisen


Kuluttaja-asiamies vaatii markkinaoikeutta kieltämään Finnairin sopimusehtokäytännön, sillä se on kuluttajansuojalain vastainen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kuluttaja-asiamies vie asian markkinaoikeuteen edustajakanteena. Edustajakannetta on ollut mahdollista käyttää kesästä 2023 alkaen.

Tavanomaisesta kieltokanteesta poiketen edustajakanteen vireilletulo markkinaoikeudessa keskeyttää menettelyn kohteena olevan saatavan vanhentumisen. Kuluttaja-asiamies on kanteessa määritellyt, mitä kuluttajaryhmää asia koskee.

Keskeyttämällä velan vanhentuminen halutaan varmistaa, etteivät kyseiset kuluttajat tulisi estetyiksi vaatimasta hyvityksiä yleisessä tuomioistuimessa siksi, että vanhentumisajat olisivat umpeutuneet asian markkinaoikeuskäsittelyn aikana.

Edustajakanne on EU:n yhteinen työkalu, jolla parannetaan kuluttajien oikeuksia. Sen taustalla on EU:n edustajakannedirektiivi. Edustajakanteen voi kuluttajien puolesta panna vireille ainoastaan niin kutsuttu oikeutettu yksikkö. Oikeutettu yksikkö voi olla kuluttajajärjestö tai laissa säädetty viranomainen. Suomessa tällaisia oikeutettuja yksikköjä ovat mm. kuluttaja-asiamies, Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä Kuluttajaliitto.