Mehiläinen ostaa rahtilentoja Finnairilta - koronavirusnäytteet analysoitavaksi Etelä-Koreaan

Finnair_tailsMehiläisen käynnistämä täysin yksityisrahoitteinen operaatio kasvattaa merkittävästi Suomen covid-19-testauskapasiteettia. Yhteistyössä olevan yrityskoalition kanssa Mehiläinen ostaa Finnairilta rahtilentoja, jolla näytteet kuljetetaan analysoitavaksi Etelä-Koreaan. Finnair käynnisti rahtioperaatiot matkustajakoneellaan lauantaina 28. maaliskuuta.

Mehiläinen kasvattaa yhdessä laajan suomalaisen yrityskoalition kanssa merkittävästi  koroviruksentestauskapasiteettia rakentamalla näytteille kuljetusyhteyden lentoteitse yhteistyölaboratorioon Etelä-Koreaan. Paluulentoja hyödynnetään suojavarusteiden sekä näytteenottoon tarvittavien materiaalien tuomisessa Suomeen. Näytteet kuljetetaan Finnairin tilauslennoilla.

EU-komissio turvasi 26. maaliskuuta antamallaan ohjeistuksella rahtilento-operaatioiden jatkuvuuden ja myös matkustajakoneiden käytön kyseisiin operaatioihin. Finnair avasi vuosien jälkeen pelkän rahtilentotoiminnan omilla Airbus A350-900 -koneillaan lauantaina 28. maaliskuuta. Avauslento suuntautui Etelä-Korean Souliin.

Finnair_A350_LWC"Soulin lento on ensimmäinen Finnairin vain rahtiin keskittynyt operaatio nyt Korona-kriisin aikana, mutta tulemme lentämään muitakin rahtioperaatioita. Kysyntää on erityisesti Koillis-Aasiaan ja Kiinaan, jotka ovat muutenkin rahdin kannalta keskeiset kohteemme", avasi Finnair Cargon toimitusjohtaja Mikko Tainio tilannetta Lentoposti.fi:lle lauantai-iltana.

Osaaminen on Etelä-Koreassa korkeatasoista ja testauskapasiteettia löytyy. Näistä syistä kansainvälinen testausyhteistyö aloitetaan eteläkorealaisen kumppanilaboratorion kanssa. Mehiläisen Suomessa toimiva yhteistyölaboratorio teettää alihankintana viruksen nukleiinihapon osoitustestejä eteläkorealaisessa laboratoriossa.

Tavoitteena on mahdollistaa 18 000 näytteen analysointi seuraavan kahden viikon aikana. Tulokset saadaan noin kahden vuorokauden kuluessa näytteiden ottamisesta.

"Koronaepidemian terveydellisten ja taloudellisten haittojen torjumiseksi tarvitaan niin julkista valtaa kuin yritysten ja yksityisten henkilöidenkin vastuullisuutta ja oma-aloitteisuutta. Olen äärimmäisen ylpeä siitä, kuinka nopeasti tämä operaatio on saatu mahdolliseksi lyhyessä ajassa. Kiitokset siitä kuuluvat Mehiläisen asiantuntijoiden ohella laajalle joukolle suomalaisia yrityksiä ja viranomaisia", toteaa Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää.

FC_A350_COOL_1Mehiläinen toteaa tiedotteessaan tärkeäksi, että kaikki vaikeasti sairastuneet saadaan testattua, ja sairastuneiden hoidon kannalta on välttämätöntä, että myös lääkärit ja hoitajat saadaan testattua ja terveinä töihin.

Koko yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta on lisäksi välttämätöntä, että Suomen talouden rattaat pyörivät epidemiasta huolimatta niin hyvin kuin vaikeissa olosuhteissa on mahdollista. Siksi on tärkeää, että muidenkin toimialojen kriittisiä palveluja tuottavat ammattilaiset saadaan heidän sairastuessaan testaukseen sekä tarvittaessa asianmukaiseen eristykseen ja hoitoon.

Myös tarpeettomien karanteeniaikojen välttäminen nähdään tärkeäksi, jotta työvoima riittää. Operaation mahdollistama testauskapasiteetin lisäys helpottaa myös julkisen terveydenhuollon tilannetta, kun Suomen kokonaiskapasiteetti kasvaa.

Mehiläisen käynnistämän täysin yksityisrahoitteisen operaation ovat mahdollistaneet joukko Suomen suurimpia työnantajayrityksiä kaupan, rahoituksen ja vientiteollisuuden toimialoilta, kuten Ensto, Fazer, Kesko, Kone, Metso, Metsä Group, Neste, OP, UPM, TietoEVRY, Valmet ja Wärtsilä. Yrityskoalition kokoamisesta ovat vastanneet osaltaan Keskuskauppakamari ja Teknologiateollisuus.

Operaation kannalta välttämätöntä tukea ja apua on saatu myös Suomen ulkoministeriöltä ja Tasavallan presidentin kansliasta. Valtioneuvoston kansliaa ja ministeriöitä on informoitu asiasta.

"Suuret suomalaiset yritykset haluavat tehdä osansa suojellakseen suomalaisten terveyttä ja henkiä. Mukana olevat yritykset ovat halunneet taata kaikille suomalaisille saman mahdollisuuden tulla testatuksi oireiden esiintyessä. Yhteisenä tavoitteenamme on torjua epidemia mahdollisimman hyvin ja vähentää taloutta kuristavia toimia heti, kun se on turvallista tehdä. Jokainen ylimääräinen viikko rajoitteita leikkaa kansantaloudestamme yli miljardin", sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Lue myös: