Miehittämätön Antares-kantoraketti räjähti pian laukaisun jälkeen - ISS menetti huoltokuorman

antares_crs3_NASAAntares-kantoraketti räjähti viime yönä pian laukaisun jälkeen Wallopsin avaruuskeskuksessa Virginiassa. Yksityisen Orbital Science -yhtiön raketti oli viemässä kiertoradalle miehittämätöntä Cygnus-rahtialusta.

Antares on aiemmin onnistuneesti lentänyt neljä kertaa. Viimeöistä laukaisua lennolle ORB 3 oli jo kerran siirretty päivällä, sillä veneilijä oli tullut merelliselle turva-alueelle.

Kantoraketti nousi ilmaan Mid-Atlantic Regional Spaceportin laukaisualustalta 0A. Se sijaitsee NASA:n Wallops Flight Facility -keskuksessa Virginiassa Atlantin rannalla.

Räjähdys tapahtui noin 15 sekuntia siitä kun raketti irtosi maasta. Sen moottoreissa vaikutti tapahtuvan jotain poikkeavaa, nousu keskeytyi ja raketti alkoi pudota takaisin.

Tässä vaiheessa aluksen itsetuhojärjestelmä aktivoitiin. Lopulta Antares räjähti valtavaksi tulipalloksi (videolinkki jutun lopussa).

Laukaisualusta ilmeisesti vaurioitui pahoin onnettomuudessa. Henkilövahingoilta vältyttiin.

Cygnus-rahtialuksen kuormana oli noin 2 200 kiloa erilaisia tarvikkeita kansainväliselle ISS-avaruusasemalle. Sen miehistöllä ei ole kuitenkaan hätää, sillä tarvikkeita ja ruokaa on varastoissa.

Lisäksi asemalle laukaistiin samaten tänään Kazakstanista venäläinen Progress-rahtialus Sojuz-kantoraketilla.

antares_4mins_NASAWallopsAntares teki ensilentonsa 21. huhtikuuta 2013. Tällä lennolla ei ollut hyötykuormaa. Kolmella seuraavalla lennolla mukana oli Cygnus-rahtialus, joka kiinnittyi kansainväliseen avaruusasemaan.

Kaksivaiheisen Antares-raketin lentoonlähtövaiheessa käytetään kahta Aerojet AJ-26 -moottoria. Ne on kunnostettu venäläisisistä Kuznetsov Design Bureau NK-33-moottoreista.

Alunperin moottorit kehitettiin 60-luvulla Neuvostoliiton OKB N1 -kantorakettia varten. Sen avulla piti toteuttaa kuulento. Niitä jäi varastoihin noin 150 kappaletta ja Aerojet osti osan niistä 90-luvulla.

AJ-26-moottorit käyttävät polttoaineena kerosiiniä ja nestemäistä happea. Ensi vuonna tehtävälle ISS-huoltolennolle tarkoitetussa AJ-26-moottorissa esiintyi maassa tehdyssä koekäytössä häiriö toukokussa 2014.

Video onnettomuudesta kuvaaja-aitiosta nähtynä: YouTube