Presidentti Niinistö tutustui uuteen Orbiter-tiedustelulennokkiin Kaakko 16 -harjoituksessa

orbiter_niinisto3_tpkansliaMaavoimien Kaakko 16 -harjoitus järjestetään Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa 27.5. - 2.6. Maanantaina harjoituksen tarkastanut presidentti Sauli Niinistö tutustui myös Puolustusvoimien uuteen Aeronautics Orbiter II -tiedustelulennokkiin. Samaten hänelle esiteltiin olalta laukaistava Stinger-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä.

Kaakko 16 -harjoitukseen osallistuu noin 8000 varusmiestä, reserviläistä ja henkilökuntaan kuuluuvaa useista joukko-osastoista. Ilmavoimat, merivoimat ja Rajavartiolaitos osallistuvat myös harjoitukseen. Yhtenä tarkoituksena onkin kehittää yhteisiä suorituskykyjä.

Harjoituksen johtaa Maasotakoulun johtaja, eversti Asko Muhonen. Kaakko 16:n aikana harjoitusalueella on lento- ja helikopteritoimintaa.

Puolustusvoimien ylipäällikkö presidentti Sauli Niinistö tarkasti Kaakko 16 -harjoituksen maanantaina 30. toukokuuta. Hänelle esiteltiin mm. Orbiter-lennokkijärjestelmä, joka tuo maavoimien joukoille mukana kannettavan ilmatiedustelukyvyn.

orbiter_niinisto4_tpkansliaEsittelyyn osallistuivat myös Puolustusvoimien komentaja, kenraali Jarmo Lindberg, maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Seppo Toivonen ja Rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Jaakko Kaukanen.

Ryhmä tutustui myös lämpöhakuisiin ja olalta laukaistaviin Raytheon FIM-92 Stinger RMP Block 1 -ilmatorjuntaohjuksiin (yllä). Ne kulkevat koteloissa maastoskootterin lavalla. Metsässä ampuja pääsee puiden latvojen tasolle henkilönostimella.

Israelissa valmistettua Orbiter II -minilennokkia käytetään maavoimien joukkotuotannon mukaisessa koulutuksessa. Järjestelmää operoi koulutettu varusmiesryhmä. Kaakko16-harjoituksessa Orbiteria lennättämässä on varusmiehiä, jotka ovat myös siviilissä lennokkiharrastajia.

Orbiter II -lennokin kärkiväli on noin kolme metriä. Siinä ei ole peräsinpintoja vaan se  on ns. lentävä siipi -tyyppiä. Siivenkärjissä on suuret wingletit (kuva alla). Lyhyen rungon etuosassa on sensoripaketti ja takana moottori.

orbiter_niinisto2_tpkansliaPurettuna lentoonlähtöpainoltaan 10-kiloista lennokkia on helppo kuljettaa miesvoimin kantamallakin. Sen pystyy kokoamaan käyttökuntoon noin 10 minuutissa.

Voimanlähteenä on takarunkoon asennettu harjaton sähkömoottori, joten lennokki on hiljainen ja vaikeasti havaittavissa. UAS lentää 30-70 solmun nopeudella ja sen akuista saadaan irti toiminta-aikaa 3-4 tuntia.

Lennolla Orbiter II on gyrostabilisoitu. Hyötykuormaa, kuten elektro-optisia sensoreita, lennokki pystyy kantamaan 1,5 kiloa.

Orbiter kykenee toimimaan yöllä ja päivällä sekä myös huonoissa sääolosuhteissa. Sitä ohjataan kenttäkelpoisen kannettavan tietokoneen kaltaisella päätteellä. Tyypillinen käyttöetäisyys on 10 - 15 km. T.T.

 Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja järjestemistä: