Puolustusministeriö päätti KEVA2010-tutkahankinnasta - paikkaa tuulivoimaloiden katveita

keva2010_net_ilmavoimatPuolustusministeri Carl Haglund valtuutti puolustusvoimat tilaamaan yhden KEVA2010-tutkajärjestelmän Ilmavoimien syyskuussa tekemän esityksen perusteella. Vahvistetun lisätilauksen avulla päästään eroon tuulivoimaloiden aiheuttamista katveista. Puolustusvoimat otti KEVA2010-keskivalvontatutkan käyttöön tammikuussa 2013.

Vuoden 2013 ensimmäisessä lisätalousarviossa myönnettiin puolustusvoimille rahoitus yhden KEVA2010-järjestelmän lisähankintaan paikkaamaan Raahen alueen tuulivoimarakentamisen aiheuttamaa tutkapeittokatvetta.

Ranskalaisvalmisteisten helposti siirrettävien Thales-Raytheon Systems GroundMaster 403 -keskivalvontatutkien hankintapäätös tehtiin vuonna 2009. Niillä korvataan 70-luvulta periytyvät kotimaista valmistetta olevat kiinteät tutkat.

KEVA-järjestelmiä hankittiin Suomeen alunperin 12 kappaletta. Kyseinen uusi tutkatyyppi on otettiin sarjatuotantoon Ranskassa vuonna 2008. Suomi on ensimmäisiä maita, joka otti uuden tutkatyypin käyttöön.

KEVA2010-tutkien mittausetäisyys on yli 450 kilometriä ja sen korkeusulottuvuus yltää yli 30 kilometriin. Kyseessä on niin sanottu 3D-tutka eli maalin sijainnin lisäksi tutka mittaa yhdellä antennillaan myös sen lentokorkeuden.

Ilmavoimat valvoo ja turvaa Suomen ilmatilan koskemattomuutta 24/7 -periaatteella. Valvonnan pääkalustona toimivat eri puolille maata sijoitetut ilmavalvontatutkat, joita on kolmea päätyyppiä.

Nyt uusittavien keskivalvontatutkien lisäksi Suomen ilmatilaa valvotaan 80- ja 90-luvun taitteessa hankituilla Thomson TRS22XX -kaukovalvontatutkilla. Ne käyvät parhaillaan läpi mittavaa teknistä päivitystä.

Valvontaa voidaan poikkeusoloissa täydentää liikkuvilla, kuorma-autoalustalle sijoitetuilla 100 kilometrin mittausetäisyyden omaavilla lähivalvontatutkilla. Ilmavoimien tutkiin perustuva valvontakyky tukee myös siviili-ilmailua ja muiden viranomaisten toimintaa.