Ranskalaisen valtionilma-aluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Helsingin edustalla 7.9.

C160Gabriel(Päivittynyt klo 15.53) Ranskalaisen valtionilma-aluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Suomenlahdella Helsingin edustalla tiistaina 7. syyskuuta 2021. Itämerellä on lentänyt tiistaina mm. Ranskan ilma- ja avaruusvoimien signaalitiedustelukone.

Epäilty ilmatilanloukkaus tapahtui tiistaiaamuna 7. syyskuuta 2021. Ranskalainen valtionilma-alus oli epäilyn mukaan Suomen ilmatilassa nelisen minuuttia.
 
Puolustusministeriö ei kommentoinut ilma-aluksen tyyppiä. Tutkintavastuu on siirretty Rajavartiolaitokselle.

Raja_logo_1Suomenlahdella on tiistaiaamun aikana lentänyt Ranskan ilma- ja avaruusvoimien Transall C-160G -signaalitiedustelukone.

Ranskalla on kaksi tällaista signaalitiedustelukonetta, jotka on määrä korvata vuonna 2025 kahdella uudella Dassault Aviation Falcon Epicure SIGINT-koneella.

Itämerellä on käynnistymässä myös monikansallinen merellinen Northern Coasts 2021 -harjoitus, jossa on mukana 30 alusta, reilut 2000 sotilasta sekä noin 10 ilma-alusta. Harjoituksen osallistuu joukkoja ja aluksia 14 maasta.

Kyseessä oli vuoden 2021 toinen ilmatilanloukkaus. Edellisen kerran Suomen ilmatilaa loukattiin kesäkuussa 2021 ja tuolloin kyseessä oli Ruotsin rannikkovartioston Kustbevakningenin lentokone. MH

Päivitys kello 15.53: Lisätty tieto Ranskan ilmavoimien toiminnasta Suomenlahdella.
 

Lue myös: