RIAT:n kohokohta oli A380:n ja Red Arrowsien ohilento - suomalainen NH90 säväytti

a380_redsnet2_eadsMaailman suurimman sotilaslentonäytöksen RIAT:n ensimmäisen päivän ehdoton kohokohta RAF Fairfordissa oli British Airwaysin ja Red Arrows -taitolentoryhmän näyttävä ohilento. Suomen maavoimien NH90-helikopteri puolestaan vastasi näyttävästi tyypin ensiesiintymisestä tapahtumassa.

Royal International Air Tattoo on alansa ykkönen. Ainakin Guinnesin ennätystenkirjan mukaan RIAT 2003 oli maailman suurin sotilasilmailutapahtuma yhteensä 535 koneella. Tyypillisesti näytös kerää viikonlopun aikana reippaasti yli 100 000 katsojaa. Esimerkiksi vuonna 2008 paikalla oli 160 000 henkeä.

NH90_RIATnet_EADSUtin Jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan NH Industries NH90 NH-214 sai kunnian vastata tyypin ensiesiintymisestä RIAT:ssa. Sosiaalisen median ensikommenttien mukaan näytöslennosta pidettiin.

Aivan yhtä vauhdikkaana kuin viime aikojen kotimaisissa ilmailutapahtumissa sitä ei lennetty. Korkeutta oli enemmän ja esitys tapahtui laajemmalla alueella.

RIAT:n koko ohjelmaa on mahdoton kuvata lyhyesti. Mukana on sotilastaitolentoryhmiä, warbirdejä ja runsaasti nykysotilaskalustoa. Royal International Tattoo kiinnostaa myös yrityksiä, joilla on omat osastonsa näyttelyalueella. Yhdysvaltojen osallistuminen jäi kuitenkin tänä vuonna vähäiseksi maan budjettileikkausten seurauksena.

Vaikka nähtävää on valtavasti, ensikommenttien perusteella katsojat hurmasi erityisesti yksi esitys. British Airwaysin Airbus A380 -matkustajakoneen ja Royal Air Forcen BAe Hawk -suihkuharjoituskoneilla lentävän Red Arrows -ryhmän savuilla tehostetut ohilennot olivat poikkeuksellisen näyttäviä.

Kymmenen koneen muodostelma lensi kaksi kertaa yleisön editse. Lopuksi A380 teki keskeytetyn lähestymisen kiitotielle.

Suomen Ilmavoimien CASA C-295M -kuljetuskone on Fairfordissa tukemassa kahta maavoimiemme NH90-kopteria. Ilmeisesti esityslennon varakoneenakin toimiva NH-209 on parhaillaan mukana RIAT:n maanäyttelyssä. Myös CASA CC-3 on yleisön nähtävänä tapahtuman aikana.

Video: Royal International Air Tattoo -aluetta Fairfordissa kuvattuna GoPro-kameralla RAF:n Battle of Britain Memorial Flightin toisen maailmansodan aikaisen Avro Lancaster -pommituskoneen esityslennolta. T.T.

 Lue myös: