Ruotsalaisen meripelastushelikopterin epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Merenkurkussa 20.11.

Sjofartsverket_AW139Ruotsalaisen valtionilma-aluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Merenkurkussa, Vaasan edustan merialueella perjantaina 20.11.2020 iltapäivällä.
Rajavartiolaitos tutkii tapahtunutta.

Ruotsalaisen meripelastushelikopterin epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa perjantaina 20. marraskuuta. Ilmatilan loukkaus kesti Puolustusministeriön mukaan noin minuutin.

Ruotsissa meripelastushelikoptereita operoi merenkulkulaitos eli Sjöfartsverket. Sen kalustona on AgustaWestland AW139 -meripelastushelikoptereita. Perjantaina 20.11. ainakin noin kello 16.30-18.00 aikaan Merenkurkun alueella lensi juuri tällainen Sjöfartsverketin meripelastushelikopteri.

Ulkoministeriö on ollut yhteydessä Ruotsin Helsingin-suurlähetystöön ja pyytänyt selvitystä epäillystä ilmatilaloukkauksesta. Tutkintavastuu on siirretty Rajavartiolaitokselle.

Edellisen kerran Suomen ilmatilaa loukkasivat heinäkuussa 2020 kaksi Venäjän valtion Su-27 -hävittäjää. Tätä edellisestä Suomen ilmatilan loukkaamisesta on vastannut Ruotsi. Toukokuussa 2020 maamme ilmatilaan lensi luvatta Ruotsin Gulfstream-kone ja helmikuussa 2020 ilmatilaa loukkasi ruotsalaisten meripelastushelikopteri. Myös tuolloin se loukkasi Suomen ilmatilaa juuri perjantaina iltapäivällä.

Näitä tapauksia aiemmin venäläinen ilma-alus on loukannut Suomen ilmatilaa heinäkuussa 2019. Sitä ennen venäläiskone on loukannut Suomen ilmatilaa vuonna 2017 ja 2016.

Päivitys kello 20.14: Lisätty epäillyn ilmatilanloukkauksen kesto.

Lue myös: