Saabille sopimus Suomenkin käyttämän RBS15-meritorjuntaohjuksen seuraajan kehittämisestä

rbs15_gripen_saab_netSaab on allekirjoittanut Ruotsin puolustusmateriaalilaitoksen (FMV) kanssa sopimuksen seuraavan sukupolven meritorjuntaohjusjärjestelmän kehittämisestä ja valmistamisesta. Tilauksen kokonaisarvo on noin 335 miljoonaa euroa (3,2 mrd SEK) ja toimitukset on määrä suorittaa vuosina 2017-2026.

Allekirjoitetun sopimuksen perusteella kehitetään meritorjuntaohjus niin ilma- kuin merilaukaisuihin. Seuraavan sukupolven järjestelmä integroidaan Ruotsin ilmavoimien uusiin Saab JAS 39 Gripen E -hävittäjiin (otsikkokuvassa, klikkaa suuremmaksi) sekä nykyisiin merivoimien Visby-luokan stealth-korvetteihin.

“Nämä seuraavan sukupolven ohjukset tarjoavat merkittävän parannuksen Ruotsin ilma- ja merivoimien suorituskykyyn, etenkin verrattaessa muihin markkinoilla oleviin ohjuksiin”, lupaa Saabin toimitusjohtaja Håkan Buskhe.

Uudistuneella tutkahakupäällä varustetun ohjusjärjestelmän kantama on suurempi ja se on kooltaan edeltäjiään pienempi. Järjestelmällä on kyky torjua meri- ja maamaaleja ja sillä on jokasään toimintakyky. Rakenne mahdollistaa jatkuvan kehitystyön.

RBS15_merivoimat_0715Uusi järjestelmä yhdistää Saabin RBS15-meritorjuntaohjusten aiempia suorituskykyjä sekä uusia ominaisuuksia. Ohjusperhe on Saabin ja Diehl Defence GmbH & Co. KG:n yhteistyössä valmistama.

Merivoimat, rannikkopatterit ja ilmavoimat ovat käyttäneet RBS15-meritorjuntaohjusta jo lähes 30 vuoden ajan. Ohjusjärjestelmä kykenee torjumaan edistyksellisimpiä uhkia ja sillä on pitkä kantama.

Suomessa RBS15-meritorjuntaohjus on käytössä merivoimissa Rauma- ja Hamina-luokan ohjusveneissä sekä kuorma-autoalustaisina (kuvassa yllä molemmat versiot). T.T.