Liitimenä FlyNanolla lentämiseen ei vaadita lentolupakirjaa tai monen muun harrasteilmailun lajin tavoin raskaita viranomaisvaatimuksia. Lentotaitoa koneen ohjaajalla on toki oltava, sillä kyseessä on keveydestä huolimatta suorituskykyinen ja siksi vaativa lentolaite. Myös ilmailumääräykset on luonnollisesti tunnettava. Uutta ajattelua oleva kone oli ensimmäistä kertaa esillä Friedrichshafenin AERO 2011 -yleisilmailumessuilla Saksassa. Siellä konsepti herätti laajaa maailmanlaajuista huomiota. Koneen rakenteissa on paljon hiilikuitua. Niistä vastaa CSI Oy. FlyNanossa on kaksitasoinen silmukkamaisesti suljettu siipi (annular box wing). Kone on suunniteltu toimivaksi vain vedestä, joten runko on venemäinen.
FlyNanosta oli alunperin tarkoitus valmistaa myös polttomoottorikäyttöinen malli, mutta painorajoihin sopivan voimanlähteen löytymisen hankaluus sai suunnittelijat keskittymään sähköversioon. Valmistaja työskentelee tällä hetkellä toisen prototyyppin tuotekehityksen ja tuotannon suunnittelun parissa. Verkkokauppa.com -myymälässä näytteille asetettuun polttomoottoriprotoon verrattuna suurin ero on keskittyminen alusta alkaen vain sähköiseen voimanlähteeseen. Näin esimerkiksi painopiste pystytään optimoimaan. FlyNano on ripustettu myymälän aulan kattoon rullaportaiden yläpuolelle, joten se on ensimmäinen mitä tulijat näkevät. Kone on lähes ylösalaisin, joten sen yksityiskohdat ovat hyvin tarkasteltavissa. Siinä on nähtävissä mm. koelento-ohjelman aikana tehtyjä modifikaatiota.
Yli kaksinkertaiseen äänennopeuteen kyenneenä se edustaa suomalaisten lentolaitteiden toista ääripäätä FlyNanoon verrattaessa.
Lue myös:
|
|||