Suomalainen keveysihme FlyNano pääsi MiG-21:n seuraan näytteille Verkkokaupassa

flynano_verkkokauppaSuomalaista ennakkoluulotonta suunnittelua edustava FlyNano esiteltiin perjantai-iltana Verkkokauppa.com -myymälässä Helsingin Jätkäsaaressa. Kyseessä on diplomi-insinööri Aki Suokkaan suunnittelema lentolaite, jonka erikoisuus on sen keveys. Alle 70-kiloisena se kuuluu eurooppalaisten ilmailumääräysten perusteella liidinluokkaan. Näytteille pääsi ensimmäinen prototyyppi OH-C001.

Liitimenä FlyNanolla lentämiseen ei vaadita lentolupakirjaa tai monen muun harrasteilmailun lajin tavoin raskaita viranomaisvaatimuksia. Lentotaitoa koneen ohjaajalla on toki oltava, sillä kyseessä on keveydestä huolimatta suorituskykyinen ja siksi vaativa lentolaite. Myös ilmailumääräykset on luonnollisesti tunnettava.

Uutta ajattelua oleva kone oli ensimmäistä kertaa esillä Friedrichshafenin AERO 2011 -yleisilmailumessuilla Saksassa. Siellä konsepti herätti laajaa maailmanlaajuista huomiota.

Koneen rakenteissa on paljon hiilikuitua. Niistä vastaa CSI Oy. FlyNanossa on kaksitasoinen silmukkamaisesti suljettu siipi (annular box wing). Kone on suunniteltu toimivaksi vain vedestä, joten runko on venemäinen.

flynano_1stPrototyypin ensilento tapahtui vuoden 2012 kesäkuussa, jolloin näyteillä oleva koneyksilö nousi lyhyesti siivilleen sähkömoottorin voimin. Lentänyt versio oli varustettu Grejo Oy:n ja Palonen Labsin toimittamalla sähköisellä voimanlähteellä.

FlyNanosta oli alunperin tarkoitus valmistaa myös polttomoottorikäyttöinen malli, mutta painorajoihin sopivan voimanlähteen löytymisen hankaluus sai suunnittelijat keskittymään sähköversioon.

Valmistaja työskentelee tällä hetkellä toisen prototyyppin tuotekehityksen ja tuotannon suunnittelun parissa. Verkkokauppa.com -myymälässä näytteille asetettuun polttomoottoriprotoon verrattuna suurin ero on keskittyminen alusta alkaen vain sähköiseen voimanlähteeseen. Näin esimerkiksi painopiste pystytään optimoimaan.

FlyNano on ripustettu myymälän aulan kattoon rullaportaiden yläpuolelle, joten se on ensimmäinen mitä tulijat näkevät. Kone on lähes ylösalaisin, joten sen yksityiskohdat ovat hyvin tarkasteltavissa. Siinä on nähtävissä mm. koelento-ohjelman aikana tehtyjä modifikaatiota.

mg_verkkokauppacomVerkkokauppa.com Helsingin Jätkäsaaressa on aiemminkin osoittautunut lentämisestä kiinnostuneeksi yritykseksi. Marraskuussa 2011 avatun myymälän erikoisuutena on rakennuksen katon näköalatasanteelle sijoitettu Suomen Ilmavoimien MiG-21BIS -hävittäjä (MG-130).

Yli kaksinkertaiseen äänennopeuteen kyenneenä se edustaa suomalaisten lentolaitteiden toista ääripäätä FlyNanoon verrattaessa.

 

Lue myös: