Suomen asetoimittaja juhlii 100-vuotiasta historiaansa

glennmartin_lockheedmartinIlmailujätti Lockheed Martin juhlii elokuussa toisen "sukuhaaransa" 100-vuotista historiaa. Itseoppinut lentokonesuunnittelija Glenn L. Martin perusti nimeään kantavan yrityksen 16. elokuuta 1912 Los Angelesiin. Sittemmin sen tuotteet ovat tulleet kaikille ilmailun historiaa seuraaville tutuiksi. Yhtiö myös laajentui avaruustekniikkaan. Nykyisin lukuisien yhteenliittymien kautta syntynyt Lockheed Martin on ilmailu- avaruus- ja puolustusteollisuuden keskeisiä toimijoita maailmassa.

Glenn L. Martin oli vain 26-vuotias yhtiötä perustaessaan. Hänellä oli jo silloin nimissään kaksi maailmanennätystä Martin Model 12 -vesitasollaan. Martin oli myös tunnettu barnstormer eli eräänlaisen maaseutua kiertävän lentosirkuksen pilotti.

Vuonna 1913 Martin kehitti pakattavan laskuvarjon. MB-2-pommikone oli ensimmäinen, joka upotti taistelulaivan ja mullisti siten merisodankäynnin. Toisen maailmansodan B-26 Marauder oli vaikea lentää mutta taitavan ohjaajan käsissä se kirjasi sodan parhaat selviytymisluvut.

Glenn L Martin päätyi johtamaan yritystään neljäksi vuosikymmeneksi. Hän jäi eläkkeelle 1953. Vuonna 1961 yhtiö fuusioitui ja syntyi Martin-Marietta, joka oli keskeisiä yrityksiä Yhdysvaltain avaruusohjelmassa.

Lopulta 1995 syntyi nykymuotoinen Lockheed Martin. Toisen "sukuhaaran" muodosti Allan ja Malcom Lougheadin (myöhemmin Lockheed) samaten vuonna 1912 perustama yhtiö.

Nykyisin Lockheed Martinin liikevaihto on 46,5 miljardia dollaria. Työntekijöitä on 120 000.

Suomessa Lockheed Martinin viime aikoina uutisissa olleita tuotteita ovat MLRS-raketinheittimet, JASSM-risteilyohjus ja ATACMS-tykistöohjus.

Spekuloinneissa on myös mainittu Lockheed Martin F-35 Lightning II yhdeksi mahdolliseksi Ilmavoimien Hornetin seuraajaehdokkaaksi.

 

 Lockheed Martinin 100-vuotissivut

Lue myös: