Suuri 30 matkustajan kuumailmapallo syttyi tuleen - onnettomuudessa kuoli neljä

Neljä ihmistä on saanut surmansa kuumailmapallo-onnettomuudessa Ljubljanan lähellä Sloveniassa. Aamulennolla myrskyn uhatessa laskeutumista yrittäneen pallon kori ilmeisesti osui ensin puihin, kävi maassa ja nousi liekehtien takaisin taivaalle. Mukana oli 32 henkilöä, osa heistä lapsia.

Neljän surmansa saaneen lisäksi kaikki muutkin onnettomuuteen joutuneessa pallossa olleet 28 ihmistä loukkaantuivat, heistä kahdeksan kriittisesti. Kymmentä piti elvyttää onnettomuuspaikalla. Palovammojen ohella turman uhreilla on murtumia ja ruhjeita. Osa matkustajista oli ulkomaisia turisteja.

Kaksi kuumailmapalloa pystytettiin normaalia yleisölentoa varten aamulla kello 5.30. Tarkoituksena oli mm. ihailla luonnonkaunista Bled-järveä ilmasta samalla kun aurinko nousee.

Tiedot onnettomuudesta ovat osin vielä epävarmoja. Joka tapauksessa toinen aamulennolla olleista kuumailmapalloista laskeutui kauemmaksi ilman ongelmia.

Onnettomuuspallon lentäjä oli hieman ennen kello kahdeksaa hakeutumassa laskuun alueella uhkaavan myrskyn takia. Maahankosketuksessa osa matkustajista putosi tai hyppäsi pois korista, joten pallo nousi kevennyttyään uudelleen ilmaan.

Polttimien kaasusäiliöt olivat ilmeisesti syttyneet tuleen maakosketuksen yhteydessä. Kuumailmapallotoiminnassa tulipalo saattaa aiheutua törmäyksestä voimalinjaan, mutta nyt tästä ei ole mainintaa kansainvälisessä uutisvirrassa.

Erään onnettomuudesta selvinneen mukaan kaasupullon venttiili olisi hajonnut, kun kori osui puihin. Polttoaineena käytettävä propaanikaasu olisi sitten syttynyt palamaan.

Kun pallo lopulta laskeutui peltoaukealle, sen kori paloi maassa lähes kokonaan. Myös kuoren alaosa tuhoutui.

Onnettomuuspallossa oli 30 matkustajaa ja 2 lentäjää. Näin suurissa palloissa perinteistä rottinkipunosrakennetta oleva matkustajakori on tyypillisesti noin kuusi metriä pitkä ja 1,5 metriä leveä.

 

Onnettomuuspaikka 24ur-nettisivun videossa