"Kone lensi iltapäivällä viiden jälkeen juuri auringonlaskun aikaan. Se tuli lounaasta kohti ja lensi suoraan ylitse. Ensin ajattelin, että kyseessä on jälleen U-2 -tiedustelukone, mutta ilman lisäpolttoainesäiliöitä. Tarkempi tutkiskelu osoitti tämän vääräksi koska siiven muoto oli erilainen", kommentoi tammikuussa 2024 U-2:n Suomen yllä valokuvannut savonlinnalainen harrastevalokuvaaja ja Marjatila Kirmasen isäntä Jussi Kirmanen Lentoposti.fi:lle.
Kyseinen lento kuten monet muut Suomen yllä suoritettavat tiedustelulennot eivät näy lennonseurantapalveluissa.
"Onhan tämä ihan hauska harrastus bongailla erilaisia lentokoneita ihan omasta kotipihasta. Havaintoihin tarvitaan paljon tuuria koska sääolot pitää olla hyvät sekä koneen lentoreitti pitäisi olla lähellä kuvapistettä. Jos lentoreitti on sivussa yli 10 kilometriä niin havaintoja on jo vaikea tehdä. Myös oma kuvauskalusto on jo hieman vanhentunutta joka rajoittaa myös havaintojen tekemistä. Näitä korkealla lentäviä koneita ei pysty paljain silmin havainnoimaan muuten kuin jättövanasta", kertoi Kirmanen harrastuksestaan.
Ensimmäisen kerran tällainen Naton alaisuuteen kuuluva Northrop Grumman RQ-4D Global Hawk "Phoenix" -ilma-alus suoritti AGS-valvontalennon (Alliance Ground Surveillance) Suomen yllä syyskuussa 2023. Eurooppaan Naton Global Hawkit on sijoitettu Italiaan Sigonellan tukikohtaan, josta niitä operoivat NAGSF-joukot (Nato Alliance Ground Surveillance Force).
Suomen Puolustusvoimat aloitti vastaavien valvontalentojen toteuttamisen keskeisten kansainvälisten kumppanimaiden kanssa maaliskuussa 2023. Liittolaismaat suorittavat erilaisia valvonta- ja tiedustelulentoja Suomen ilmatilassa eri tyyppisillä ilma-aluksilla, niin miehittämättömillä kuin miehitetyilläkin.
Suomen yllä on tähän mennessä havaittu ainakin Yhdysvaltain, Ranskan, Ruotsin ja Ison-Britannian miehitettyjä valvontalentoja. Miehittämättömien osalta lentoja on suorittanut siis ainakin Italian ilmavoimien operoima Naton Global Hawk. Valvontalennot kehittävät Suomen Puolustusvoimien kansainvälistä yhteensopivuutta, parantavat yhteistä tilannetietoisuutta ja vahvistavat kansallista puolustusta. Lennot ovat myös osoitus sitoutumisesta puolustusyhteistyön kehittämiseen. Lue myös:
|
|||