USA sulkee rajat Euroopasta saapuvilta matkustajilta 30 päiväksi - merkittävä vaikutus lentoyhtiöille

CBP_automaatit(päivittynyt klo 06.30) Yhdysvaltain presidentti Donald Trump otti käyttöön merkittäviä keinoa koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Yhdysvallat kieltää ulkomaalaisten saapumisen Euroopasta Yhdysvaltoihin 30 päivän ajaksi. Kielto tulee voimaan perjantaina 13. maaliskuuta puoliltaöin.

Presidentti Trump kertoi uudesta määräyksestä puheessaan aamuyöllä Suomen aikaa. Matkustuskiellon Euroopasta Yhdysvaltoihin on määrä estää koronaviruksen leviäminen Yhdysvaltoihin. Trump totesi Euroopan epäonnistuneen toimissaan estää viruksen leviäminen Kiinasta alueelleen ja edelleen Yhdysvaltoihin.

"Olen päättänyt ottaa käyttöön useita vahvoja toimia kaikkien amerikkalaisten turvaamiseksi. Keskeytämme kaiken matkailun Euroopasta Yhdysvaltoihin", sanoi presidentti Donald Trump puheessaan.

Ulkomaalaisten, jotka ovat olleet tietyissä Euroopan maissa 14 vuorokautta ennen saapumistaan Yhdysvaltoihin ei ole pääsyä maahan. Määräys koskee Schengen-alueen maita eli Itävaltaa, Belgiaa, Tsekkiä, Tanskaa, Viroa, Suomea, Ranskaa, Saksaa, Kreikkaa, Unkaria, Islantia, Italiaa, Latviaa, Liechtensteinin, Liettuaa, Luxemburgia, Maltaa, Hollantia, Norjaa, Puolaa, Portugalia, Slovakiaa, Sloveniaa, Espanjaa, Ruotsia ja Sveitsiä.

Ainoat poikkeukset koskevat Isoa-Britanniaa ja tietyin ehdoin Yhdysvaltoihin saapuvia maan omia kansalaisia. Yhdysvaltain kansalaisille julkaistaan 48 tunnin sisällä omat määräykset, joiden mukaan maahantulo on mahdollista tiettyjen USA:n lentoasemien kautta.

Määräys on voimassa seuraavat 30 päivää alkaen perjantaista 13. maaliskuuta puoliltaöin.

Kyseessä on merkittävä isku lentoyhtiöille Euroopassa, jotka ovat siirtäneet kapasiteettiaan Kiinasta ja muualta Aasiasta Yhdysvaltoihin. Määräys koskee Euroopasta saapuvia matkustajia mutta ei rahtia.

Todennäköisesti toimet johtavat Atlantin yli kulkevan lentoliikenteen merkittävään vähentämiseen kiellon voimassaolon ajaksi. Myös amerikkalaismatkustajien matkat Eurooppaan todennäköisesti vähenevät merkittävästi. Atlantin liikenteenkin hyytyminen voi olla liikaa joillekin lentoyhtiöille.

Finnair_tailsFinnair ilmoitti aamun aikana Twitterissä arvioivansa Yhdysvaltain asettaman määräyksen vaikutusta lentoihinsa torstain aikana ja pahoittelevansa matkustajilleen aiheutuvaa epävarmuutta.

Finnair on ilmoittanut lisäävänsä lentoja kesäkaudelle New Yorkiin ja Los Angelesiin. Nyt voimaan tulossa oleva USA:n määräys yltää siis huhtikuun 2020 puoliväliin saakka. New Yorkin lisälentojen oli määrä alkaa huhtikuussa ja Los Angelesin heinäkuussa 2020.

"Amerikkalaisten suojeleminen turvallisuutta uhkaavilta asioilta on Yhdysvaltain presidentin tärkein tehtävä. Presidentti Trumpin toimet kieltää koronaviruksen vaikutusalueella oleskelleiden ulkomaalaisten maahantulo pitää amerikkalaiset turvassa ja pelstaa amerikkalaisten henkiä", sanoi kotimaan turvallisuudesta vastaavan DHS:n toimiva johtaja Chad F. Wolf presidentti Trumpin puheen jälkeen.

Tammi- ja helmikuussa Yhdysvallat otti käyttöön vastaavan määräyksen, joka koski Kiinassa ja Iranissa vierailleita maahansaapujia. DHS:n mukaan toimet hidastivat viruksen leviämistä Yhdysvaltoihin.

Yhdysvallat seuraa tarkasti tilannetta Kiinassa ja Etelä-Koreassa, joiden tilanne on parantunut. Yhdysvallat arvioi tilannetta mahdolliselle liikenteen avaamiselle lähiaikoina molempiin maihin, jos tilanne kehittyy edelleen myönteisesti.

Päivitys kello 06.30: Lisätty tieto Finnairin Twitter-lausunnosta.

Presidentti Donald Trumpin puhe videolla Twitter-palvelussa

CNN:n julkaisema presidentti Trumpin puheen kokonaisuudessaan tekstimuodossa

Lue myös: