USA:n merijalkaväen F/A-18 Hornetit Suomen taivaalla - Merivoimien Freezing Winds 23 -harjoitus käynnissä

FW23_USMC_ilmav_1Suomen Merivoimien johtama kansainvälinen Freezing Winds 23 -merisotaharjoitus on käynnissä Suomenlahden ja Saaristomeren alueella. Harjoitus on tuonut Suomeen myös USA:n merijalkaväen F/A-18 Hornet -lento-osasto, joka on harjoitellut yhdessä Suomen Ilmavoimien kanssa. Merisotaharjoitukseen liittyen Suomeen tukeutuu myös Ranskan merivoimien Bréguet Atlantique 2 -meritoimintakone.

FW23_USMC_ilmav_3Suomen ilmavoimat on lentänyt Freezing Winds 23 -harjoitukseen liittyviä lentokierroksia  Yhdysvaltain merijalkaväen lentolaivue VMFA(AW)-224:n (Marine All Weather Fighter Attack Squadron 224) F/A-18 - monitoimihävittäjien kanssa. Merijalkaväen Hornetit tukeutuvat Satakunnan lennoston tukikohtaan Pirkkalaan.

Freezing Winds 23 -harjoitus järjestetään 20. marraskuuta -1. joulukuuta 2023. Harjoituksessa on mukana yhteensä noin 30 taistelualusta, huolto- ja tukialuksia sekä kuljetusveneitä sekä rannikko- ja maajoukkoja.

FW23_USMC_ilmav_2Harjoitukseen liittyy myös laajaa lentotoimintaa. Harjoituksen aikana käytetään ilma-alusten omasuojaheitteisiin kuuluvia silppuja ja soihtuja. Tutkasilppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja ja infrapuna-soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisinä kirkkaina valoilmiöinä.

Merijalkaväen lisäksi Pirkkalaan tukeutuu myös Suomeen 20. marraskuuta saapunut Ranskan merivoimien Bréguet Atlantique 2 -merivalvontakone. Kiinteäsiipisten ilma-alusten lisäksi harjoituksen aluksille on tukeutunut useampia helikoptereita.

3_191123Harjoitus näkyy myös ilmatilarajoituksina, sillä Freezing Windsin tarpeisiin on perustettu tilapäinen ilmailua rajoittava alue EFR567, joka yltää maan tai veden pinnasta lentopinnalle 120. Turkuun ja sen etelä- sekä luoteispuolella yltävät aluevaraukset vaikuttavat erityisesti Turun lentoliikenteeseen.

Lähtevä ja saapuva reitti- sekä tilauslentoliikenne on sallittua, mutta harjoitus voi kuitenkin aiheuttaa enintään 15 minuutin viiveitä. Muulle liikenteelle vaaditaan etukäteislupa. Tällaisille lennoille harjoitus voi aiheuttaa  viivettä tai jopa estää niiden suorittamisen kokonaan. MH

FW23_karttaFW_Jehu_poistuu

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue myös aiemmat Freezing Wind 23 -harjoitukseen liittyvät uutisemme: