Venäjä vapautti Boeing 737 MAX -koneet lentokiellosta - koskee vain ystävällismielisiä valtioita

Boeing_737MAX_noseVenäjän ilmailuviranomainen on vapauttanut Boeing 737 MAX -koneet lentokiellosta. Konetyypillä on asiaa Venäjälle vain ystävällismielisten valtioiden operaattoreilla. MAX-koneet olivat lentokiellossa tähän saakka kahden lentoturman seurauksena. Yhdysvaltain FAA vapautti MAXit lentokiellosta marraskuussa 2020 ja Euroopan EASA tammikuussa 2021.

Venäjä salli lennot Boeing 737 MAX -koneilla ilmatilassaan reilun kolmen vuoden tauon jälkeen, kun lentokiello kumottiin 20. heinäkuuta 2022. Konetyypillä pääsevät Venäjälle kuitenkin ainoastaan ns. Venäjälle ystävällismieliset valtiot.

Venäjä kieltää edelleen lennot Boeing 737 MAX -koneilla alueelleen, jos niiden operaattorivaltio on Albania, Andorra, Australia, Etelä-Korea, EU-jäsenvaltio, Iso-Britannia, Islanti, Japani, Kanada, Liechtenstein, Mikronesia, Monaco, Montenegro, Norja, Pohjois-Makedonia, San Marino, Singapore, Sveitsi, Taiwan, Ukraina, Uusi-Seelanti tai Yhdysvallat.

Venäjä asetti Boeing 737 MAX -koneet lentokieltoon 14. maaliskuuta 2019. Maailmanlaajuisen lentokiellon syynä olivat Lion Airin ja Ethiopian Airlinesin lentoturmat, joissa menehtyi lokakuussa 2018 ja maaliskuussa 2019 yhteensä 346 ihmistä.

Venäjälle on lentokiellon päättymisen jälkeen lentänyt ainakin valkovenäläisen Belavian Boeing 737 MAX -koneet lennoilla Minskin ja Moskovan välillä. Venäläisoperaattoreista MAX-koneita on ainakin S7 Airlinesilla, mutta sen koneet ovat toistaiseksi pysytelleet maassa.

Lue myös: