A350 XWB jokasään kokeisiin Floridaan

A350_XWB_in_Florida_for_more_extreme_weather_testingAirbusin A350 XWB MSN2 (F-WWCF) saapui Floridaan jokasään kokeisiin. Ennen tyyppihyväksyntää konetta ja sen järjestelmiä koetellaan rajuissa ja vaihtelevissa sääolosuhteissa erikoisessa McKinleyn ilmastolaboratoriossa.

Seuraavien viikkojen aikana A350 XWB:n järjestelmät tulevat kohtaamaan erittäin kuumia ja kylmiä lämpötiloja ainutlaatuisessa ympäristössä Ilmavoimien Eglinin tukikohdan McKinleyn ilmastolaboratoriossa.

Ilmastolaboratoriossa voidaan luoda lähes kaikenlaisia sääolosuhteita, jotka on kohdattavissa maapallolla. Lämpötilaa voidaan vaihdella reilusta 56C pakkasasteesta aina reiluun 80C asteen kuumuuteen. Luvassa on lunta, jäätä, hiekkamyrskyä, trooppista sadetta ja kuumuutta. Nyt aloitettavat kokeet ovat jatkoa Pohjois-Kanadassa ja Lähi-idässä aiemmin tehdyille kokeille.

Eglinin lentotukikohdan historiallinen McKinleyn ilmastolaboratorio sijaitsee 96th Test Wingin käytössä olevassa rakennuksessa 440. Kyseessä on maailman suurin ilmastokoekeskus ja se koostuu kaikkiaan kuudesta eri hallista. Suurin yksittäinen halli on kooltaan 76m x 79m x 21m.  Laitos on  nimetty kenraali Ashley McKinleyn mukaan, joka ehdotti sen rakentamista ja palveli Eglinin lentotukikohdassa.

Ensimmäiset kokeet lentokoneille suoritettiin ilmastolaboratoriossa jo vuonna 1947. Kokeissa ovat olleet mm. B-29 Superfortress, P-47 Thunderbolt, P-51 Mustang, P-80 Shooting Star, C-5 Galaxy, F-117 ja F-22 sekä Boeing 787 Dreamliner.

A350 XWB:n koelento-ohjelmaan osallistuu nyt neljä konetta, jotka ovat keränneet jo 1600 lentotuntia yli 350 lennolla. Kaikkiaan koelento-ohjelmassa lennetään 2500 lentotuntia viidellä eri koneella. Airbusin koneuutuudelle odotetaan tyyppihyväksyntää kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä. Ensimmäinen kone on määrä luovuttaa Qatar Airwaysille kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Lue myös:
Artikkeli: A350 XWB - kohti taivasta