Air Canada pyrkii ostamaan loma- ja tilauslentoyhtiö Air Transatin

C-GKTS_220718Air Canada ostaa Transat A.T. Inc:n osakekannan 520 miljoonalla dollarilla. Kauppahinnassa on noin 22 prosentin preemio Transatin nykykurssiin. Kaupan saadessa osakkeenomistajien ja viranomaisen hyväksynnän muodostaisi uusi yhtiö merkittävän kokoisen toimijan koko Kanadan alueelle sekä kansainvälisesti.

Air Canadalla on rahoitus kunnossa lomalentoyhtiönä tunnetun Air Transitin pääomistajan hankkimiseksi omistukseensa. Kauppa vaatii vielä Transatin osakkeenomistajien hyväksynnän sekä erilaisia viranomaishyväksyntöjä. Kilpailuviranomaisella voi olla oma sanansa sanottavana, jos Air Canada ostaisi itselleen Air Transatin ja saisi haltuunsa merkittävän jopa 20 prosentin lisämarkkinaosuuden lennoista Kanadasta Eurooppaan sekä aurinkolomakohteiseen Karibialla, Väli-Amerikassa ja Mexicossa.

Mitään takeita kauppojen mahdollisesta toteutumisesta Air Canada ei siis anna. Transatin mukaan sitä on lähestynyt useampikin ostajaehdokas. Transat omistaa Air Transat lentoyhtiön lisäksi myös muuta matkailualan liiketoimintaa.

C-FSNU_250718Air Canada on Kanadan suurin kotimaassa ja kansainvälisesti toimiva lentoyhtiö. Sen reittiverkostossa on lähes 220 kohdetta kuudella eri mantereella. Lentoyhtiö kuuluu maailman 20 suurimman joukkoon ja se kuljetti vuonna 2018 noin 51 miljoonaa matkustajaa. Maailmanlaajuisesti yhtiöllä on noin 36000 työntekijää. Air Canada on Star Alliance -lentoyhtiöallianssin perustajajäsen.

Air Transat on kanadalainen Montrealista toimivat lomalentoyhtiö, joka lentää noin 40 koneen laivastolla. Reittiverkosto kattaa 60 kohdetta 25 eri maassa. Air Transat on tilannut mm A321neo LR (Long Range) -koneita, joista sen on määrä vastaanottaa ensimmäiset 15 vuoteen 2022 mennessä. Air Canada saattaa olla erityisen kiinnostunut Air Transatista juuri konelaivaston osalta.

Air Transat on perustettu vuonna 1986 ja se on Air Canadan ja Westjetin jälkeen maan kolmanneksi suurin lentoyhtiö työllistäen noin 5000 ihmistä. Vuosittain Air Transat kuljettaa noin viisi miljoonaa matkustajaa.