Airbus: Brexit uhkaa pahimmillaan yhtiön tuotantoa Englannissa

Beluga3_2Airbus julkisti tekemänsä riskiarvioinnin Yhdistyneiden Kuningaskuntien tulevasta EU-erosta. Pahimmillaan se voisi ajaa eurooppalaisvalmistajan tuotannon isoihin vaikeuksiin ja siitymäajasta tarvitaan suunniteltua pidempi.

Mikäli Yhdistyneet Kuningaskunnat eroaisi EU:sta vuoden 2019 aikana jättäen yhteismarkkinat ja EU:n tulliliiton ilman erillistä sopimusta ja siirtymäaikaa voisi ajaa Airbusin tuotannon Englannissa sekavaan tilaan.

"Brexitillä on kaikissa tapauksissa isot negatiiviset vaikutukset Englannin ilmailuteollisuudelle ja erityisesti Airbusille. Vaikka ymmärrämme, että poliittinen paine asiassa etenemisessä on suuri tarvitsee liiketoiminta oikeanlaista etenemistä kilpailukyvyn säilyttämiseksi", kommentoi Airbusin kaupallinen johtaja Tom Williams.

Tapahtumaketju johtaisi Airbusin tarpeeseen harkita uudelleen yhtiönn investointeja Englantiin ja pitkän aikavälin suunnitelmat voisivat muuttua kilpailutilanteen myötä.

Yhdistyneiden kuningaskuntien ja EU:n välinen kauppasopimus tulisi Airbusin mukaan toteuttaa yhteistyössä eikä ilman erillistä sopimista. Airbus näkee kuitenkin nykyisen joulukuuhun 2020 saakka suunnitellun siirtymäajan liian lyhyenä.

Airbusin tuotantoketjun muutokset tarvitsisivat pidemmän siirtymäajan. Eurooppalaisvalmistaja joutuisi madollisesti arvioimaan uudelleen sijoituksiaan Englantiin ja pidättäytymään toiminnan laajentamisesta maassa.

"Ilman oikeanlaista toimintaa Airbus uskoo vaikutusten olevan merkittävät toiminnassamme Englannissa. Olemme pyrkineet tuomaan huoltamme julki viimeiset 12 kuukautta mutta ilman menestystä. Tämä on todellisuutta Airbusilla ja ero ilman sopimusta uhkaisi suoraan Airbusin tulevaisuutta Yhdistyneissä Kuningaskunnissa", päättää Williams.

Eurooppalaisvalmistajan mukaan sen maailmanlaajuinen tuotanto tuki vuonna 2015 Britannian taloutta noin 7,8 miljardilla Englannin punnalla. Airbusin palveluksessa oli vuonna 2015 Englannissa noin 15 000 työtekijää ja välillisesti tuotanto vaikuttaa Airbusin mukaan yli 100 000 ihmisen töhin.

Airbusin tehtailla Broughtonissa ja Filtonissa kootaan matkustajalentokoneiden siipiä ja laskutelineitä. Yhtiön Stevenagen keskuksessa keskitytään avaruusteknologiaan. Kaikkiaan Airbusilla on tuotantolaitoksia 17 kohteessa ympäri Britanniaa.