Airbus Innovation Works hakee ratkaisua - loppu kadonneille matkatavaroille häämöttää?

B2G_1Airbus Innovation Worksin tuore Bag2Go-hanke lupaa mullistaa matkatavaran kulun ja tuoda huomattavaa lisäarvoa matkustajille. Teknologian avulla myös lentoyhtiöiden on mahdollista säästää merkittäviä summia. Airbusin mukaan kadonneista laukuista kertyy vuosittain jopa 2,6 miljardin euron menetykset.

B2G_2Innovation Worksin tuore johtaja Yann Barbaux esitteli uutta Bag2Go -hanketta Toulousessa Airbus Innovation Days 2013 -tapahtumassa. Uudenlainen älylaukkujärjestelmä auttaa matkustajaa pakkaamisessa ja laukun lennolle kirjaamisessa. Hän voi myös seurata laukkunsa kulkua älypuhelimensa avulla.

Kadonneet matkatavarat ovat niin ikävä ongelma matkustajille, että he ovat jo alkaneet käyttää omia ratkaisujaan sen vähentämiseksi. Kiinassa tuotetaankin suuria määriä pieniä ja halpoja jäljittimiä, joita matkustajat ovat omatoimisesti ottaneet käyttöön.

”Ne voivat muodostua vaaraksi lentoturvallisuudelle, koska niitä ei ole hyväksytty ilmailukäyttöön. Innovation Worksin mukaan nyt haetaankin globaalia ratkaisua yhteistyössä mm. IATA:n kanssa”, sanoo järjestelmää puolitoista vuotta kehittänyt Innovation-yksikön Jan Reh.

B2G_3Matkustajan älypuhelimeen ladataan Airbus Bag2Go -ohjelmisto, joka kertoo laukun painon ja muita mahdollisia rajoituksia matkatavaramääräyksistä. Erikoisvalmisteisessa laukussa on jäljitinpiiri, joka on varustettu pitkäkestoisella noin 1-2 kuukautta varauksensa säilyttävällä ladattavalla akulla.

Laukkuun on asennettu myös pieni näyttö, johon luodaan erityinen QR-kuviokoodi (Quick Response). Se kuvataan matkapuhelimeen, jolloin seuranta on valmis käytettäväksi. Matkustaja voi rauhassa seurata laukkunsa kulkeutumista lentoaseman järjestelmistä aina lentokoneen ruumaan saakka.

Yhtiö työskentelee vielä liiketoimintamallin kanssa, mutta tuote itsessään olisi valmis lisensoitavaksi jo nyt. Palvelun hinnan arvioidaan asettuvan noin kahdeksaan euroon per matka ja sitä uskotaan markkinoitavan jatkossa premium-luokan palveluna.

Vaikka kuvissa näkyvät Rimovan ja T-mobilen tuotemerkit ei mitään sopimusta ole vielä olemassa kertoo Innovation Worksin työntekijä Lentoposti.fi:lle.