Airbus mukaan tutkimaan uutta polttoaineen valmistusprosessia

Airbus on liittynyt yhteenliittymään, jotka tutkii uutta tapaa tuottaa luontoa säästävää polttoainetta lentokoneisiin eukalyptuksesta. Hankkeen tavoitteena on saada uuden polttoaineen tuotantolaitos käyttöön Australiassa ensi vuoden aikana. Airbusin lisäksi mukana ovat muun muassa Virgin Australia ja Manchester Metropolitan University.

Yhteenliittymä tutkii pensaina kasvavien eukalyptusten kestävän kehityksen mukaista keräämistä ja muuntamista polttoaineen valmistuksen lähtöaineeksi pyrolyysin eli kuivatislauksen avulla.

Kotoperäisenä kasvina eukalyptus on mukautunut Australian ympäristöön, ja se soveltuu erityisen hyvin kestävän kehityksen viljelyyn, sillä sen avulla voidaan muuttaa suolapitoista maata taas tuottavaksi. Eukalyptuspensaita voidaan istuttaa maatiloille viljelykasvien oheen suuressakin mittakaavassa.

Maailman polttoainestandardeista vastaavat viranomaiset eivät ole vielä hyväksyneet kuivatislausta polttoaineen valmistusmenetelmäksi. Airbusin tehtävä yhteenliittymässä on auttaa sertifiointiprosessissa, jotta kuivatislaukseen pohjautuvat polttoaineet hyväksytään ensimmäistä kertaa käytettäväksi kaupallisessa ilmailussa.

Airbusin tavoitteena on rakentaa biopolttoaineiden tuotantoa kaikille mantereille. Tähän mennessä Airbus on osallistunut hankkeisiin Latinalaisessa Amerikassa, Euroopassa, Lähi-idässä ja nyt Australiassa.