Airbus rahoittaa eteläafrikkalaista tutkimusta polttokennojen käytöstä matkustajakoneissa

Airbus_FuelCell_demonstrator_1Airbus ja Etelä-Afrikan National Aerospace Centre rahoittavat Hydrogen South African (HySA) tutkimusta polttokennojen käytöstä matkustajakoneissa. Kolmivuotisen hankkeen tavoitteena on vähentää ilmailun ympäristövaikutuksia ja vähentää lentämisen kustannuksia.

Ilmailussa kysyntä kaksinkertaistuu aina 15 vuoden välein, minkä takia alalla tarvitaan miltei 30 000 uutta yli 100 paikan lentokonetta vuoteen 2032 mennessä. Polttoaineen korkea hinta ja sitoutuminen hiilidioksidipäästöjen puolittamiseen vuoteen 2050 mennessä saavat alan etsimään vaihtoehtoja fossiilisille polttoaineille.

Airbusin mielestä vetypolttokennot voivat korvata tulevaisuudessa apumoottoreina käytettävät kaasuturbiinit, joilla tuotetaan sähköä ja lämpöä lentokoneen ollessa maassa. Apumoottori on ollut käytännössä kaikissa matkustajakoneissa jo 1950-luvulta lähtien.

HySA Systemsin johtaja professori Bruno G. Pollet sanoo, että “vaikka maaliikennevälineissä käytettävä polttokennoteknologia on edistynyt nopeasti, tämä uusi tutkimus pyrkii keräämään tietoa siitä, miten vetypolttokennot toimivat lentokoneen elinkaaren yli, vaikeissa ja nopeasti muuttuvissa ilmasto- ja ympäristöolosuhteissa”.

Polttokennot ovat päästöttömiä ja hiljaisia. Tämän lisäksi niiden avulla voidaan vähentää lentokoneen kokonaispainoa, mikä auttaa pienentämään polttoaineen kulutusta, hiilidioksidipäästöjä ja koneen käyttökuluja.

Polttokennoista saadaan sivutuotteena vettä käytettäväksi lentokoneessa. Lisäksi ne voivat tuottaa suojakaasua, joka auttaa vähentämään polttoainetankkien syttymisherkkyyttä ja tukahduttamaan mahdollisia tulipaloja lastitilassa.

Polttokennot vaativat perinteisiä apumoottoreita vähemmän ylläpitoa, koska niissä ei ole liikkuvia osia. Niillä voidaan mahdollisesti korvata painavia akkuja ja perinteisiä polttoainetankkien suojausjärjestelmiä, jolloin ne auttaisivat keventämään konetta ja vähentämään polttoaineen kulutusta.

Airbus on jo tehnyt testilentoja, joilla polttokennoilla on tuotettu sähköä yksittäisiä turvasyöttöjärjestelmiä. Polttokennot eivät kuitenkaan vielä ole sillä tasolla, että kokonaisia sähköjärjestelmiä voitaisiin korvata niillä.

HySAn hankkeessa tutkitaan polttokennojen suorituskykyyn ja vanhenemiseen vaikuttavia tekijöitä ja selvitetään, miten polttokennoja voidaan käyttää lentokoneissa.