Airbus sai CTR-hyväksynnän A350 XWB- ja A330-koulutuksiin

CTR_A350_A330_1Airbusin konetyyppien rinnakkaiskäyttö paranee entisestään uuden CTR-koulutushyväksynnän myötä. Lentoyhtiöt ja lentäjät voivat hyödyntää Airbusin Common Type Rating -koulutusta A350 XWB- ja A330-koneissa. Ilmailuviranomainen katsoo koneet yhdeksi tyypiksi niiden yhteneväisyyksien takia.

CTR-koulutuksen avulla Airbus A330-kelpuutetut lentäjät voivat siirtyä A350 XWB:n ohjaimiin vain lyhyen eroavaisuuskoulutuksen jälkeen. Koulutuksissa saadaan jopa 65 prosentin aikasäästö perinteiseen tyyppikurssiin verrattuna.

Kahdeksanpäiväisen CTR-kurssin päätteeksi ei tarvita tarkastuslentoa perinteisellä Full Flight Simulator -laitteella. Koulutuksessa käytettäisiin FTD level 2 -simulaattoria (Flight Training Device), joka on kuitenkin täysi kopio A350-koneen ohjaamosta ja käyttäytyy samoin kuin oikea kone.

A350_ohjaamo_Frank_1Valmistaja tarjoaa A350 APT -koulutukseen (Airbus Pilot Transition) myös muita välineitä.

Perinteisen Full Flight Simulatorin ja FTD-harjoituslaitteen lisäksi koulutuksessa voidaan käyttää esimerkiksi kannettavalla tietokoneella toimivaa ACE-ohjelmaa (Airbus Cockpit Experience). Sen avulla lentäjä voi itsenäisesti tutustua koneen järjestelmiin realistisessa ja interaktiivisessa ympäristössä.

Koulutuksessa voidaan hyödyntää myös APT+ -koulutuslaitetta, joka on kevennetty FTD-laite. Sen avulla voidaan harjoitella lähestymisiä, lentoonlähtöjä sekä epätavallisia menetelmiä.

Finnair vastaanottaa ensimmäisen A350-900-koneensa syyskuussa 2015 (MSN 18). Yhtiön laivastoon jää uusien koneiden lisäksi myös A330-koneita, joten Finnairin voi olettaa hyödyntävän uutta CTR-koulutusta. Yhtiö luopuu uusien koneiden myötä nelimoottorisista A340-koneista.

Hyväksynnän koulutukselle ovat antaneet Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA ja Yhdysvaltain lentoturvallisuusviranomainen FAA.


Vaihtoehtona myös CCQ-koulutus

A350-koulutuksessa voidaan hyödyntää myös aikaisempaa kokemusta valmistajan muista fly-by-wire -koneista. Täyden tyyppikurssin sijaan voidaan hyöndyntää CCQ-kursseja (Cross Crew Qualification).

Koulutus A330-koneesta A350-koneeseen kestää kahdeksan päivää CTR-koulutuksella. A340-koneesta A350-koneeseen tarjolla oleva CCQ-koulutus kestää 10 päivää. A320-koneista CCQ-kurssi A330-koneeseen kestää seitsemän päivää. A320-koneista suora siirtyminen CCQ-kurssilla A350-koneeseen kestää 11 päivää.

Airbus käyttää useampien konetyyppiensä vuorottaisesta lentämisestä termiä Mixed Fleet Flying.

lähde: Airbus, Lentoposti.fi