Airbus tuo markkinoille drone-ratkaisun lentokoneen ulkopuoliseen tarkastukseen

Airbus-indoor-inspection-drone-2Airbus tuo  markkinoille drone-ratkaisun, joka kykenee suorittamaan lentokoneen ulkopuolisen tarkastuksen automaattisesti. Huoltotoimintaa helpottava ja nopeuttava ratkaisu tulee saataville vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä. Drone-pohjainen MRO-ratkaisu esiteltiin vuoden 2016 Farnborough ilmailunäyttelyssä.

Airbus esitteli Advanced Inspection Drone -ratkaisuaan MRO Americas -tapahtumassa. Lentokonehallissa toimiva drone nopeuttaa ulkopuolista koneen tarkastusta merkittävästi vähentäen tarvittavaa maa-aikaa ja lisäksi se parantaa tarkistuksesta saatavien raporttien tarkkuutta.

Airbus-indoor-inspection-drone-3Drone seuraa tarkistettavalle konetyypille ennalta määritetty lentorataa ja ottaa tarvittavat kuvat eri alueista automaattisesti. Korkealaatuiset kuvat siirtyvät tietojärjestelmään, jossa ohjelmisto suorittaa niille tarvittavan analysoinnin. Mahdolliset vauriokohdat esitellään tietokoneen ruudulle luotavassa lentokonemallissa.

Airbusin drone-ratkaisulle odotetaan Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA:n hyväkstyntää vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä. Useat lentoyhtiöt ovat jo ilmaisseet kiinnostuksensa tarkistusdrooniin. Lentoyhtiöiden lisäksi asiakaskuntaa ovat myös MRO (Maintenance, Repair and Overhaul) -organisaatiot.

Sisätiloihin suunniltu drone on varustettu lasermittalaittein, joiden avulla se havaitsee esteet ja keskeyttää tarkistuksen tarpeen ilmetessä. Sen avulla se myös lentää automaattisesti ilman ohjausta.

A350-XWB_DRONE-quality-inspectionDroneen perustuva lentokoneen tarkastusjärjestelmä on osa Airbusin tulevaisuuden lentokonehalli -hanketta, joka esiteltiin Singaporessa vuonna 2016.  Hanke yhdistää innovatiivisia ratkaisuja, jotka perustuvat robotteihin, droneihin ja erilaisiin skannereihin sekä kameroihin ja muihin sensoreihin. Drone-ratkaisua esiteltiin Englannin Farnboroughn ilmailunäyttelyssä samana vuonna.

Lue myös: