Airbusin ja Bombardierin C series -yhteistyö toteutuu

Airbus-and-Bombardier-Airbus, Bombardier ja Investissement Québec etenevät Bombardier C series -yhteistyössä ja sopimus tulee voimaan 1. heinäkuuta 2018. Airbus saa omistukseensa enemmistön
CSALP:sta (C Series Aircraft Limited Partnership). Käytännössä Airbus saa portfolioonsa uuden pienemmän kapearunkokonetyypin 100-150 paikkaisten segmenttiin.

Osapuolet julkistivat suunnitelmansa lokakuussa 2017. Airbus ostaa 50,01 % enemmistöosuuden CSALP:stä. Bombardier omistaa yhtiöstä noin 31 prosenttia ja investointiryhmä Investissement Québec (IQ) 19 prosenttia. Aiemmin CSALP:n omistivat Bombardier 62  prosentin ja IQ 38 prosentin osuuksilla.

Suunnitelmat ovat saanee kaikki tarvittavat viranomaishyväsynnät ja sopimus tulee voimaan 1. heinäkuuta 2018. CSALP pääkonttori on Kanadan Quebecin Mirabelissä ja se edustaa noin 2200 työntekijää ja alkihankkijaa C series -koneen tuotantoketjussa.

Yhteistyö tuo yhteen kaksi tuotantolinjaa 100-150 paikkaisten koneiden segmenttiin, jossa on tarve arviolta 6000 lentokoneelle seuraavan 20 vuoden aikana. Uusi tuotantolinja tulee Yhdysvaltoihin Airbusin Alabaman Mobilen toimintojen yhteyteen. Mobilen kokoonpanolinjan käyttöon suunnattu erityisesti asiakkaille Yhdysvalloissa.

Airbusin mukaantulo tuo merkittävää arvonnousua koko C series-ohjelmalle. Eurooppalaisvalmistajan A319 ei ole enää käynyt kaupaksi ja näin Airbus saa valikoimaansa uuden tyyppihyväksytyn lentokoneen.

C series -ohjelman tuotantoa kasvatetaan edelleen. Vuoden 2017 aikana koneita toimitettiin 17 ja vuoden 2018 aikana määrä on tarkoitus kaksinkertaistaa.

Merkittävästä yhteishankkeesta kertoi Suomessa ensimmäisenä Lentoposti.fi: