Airbusin Vahana eVTOL-drone nousi ensilennolle - suuntana matkustajalennot

Vahana-first-flightAirbusin ja A³:n kehittämä sähkömoottoroitu miehittämätön eVTOL (electric vertical-takeoff-and-landing) -drone Vahana on tehnyt ensimmäiset koelentonsa 31 tammikuuta ja 1. helmikuuta. Kyseessä on merkittävä edistysaskel urbaanin ilmakuljetusjärjestelmän kehittämisessä.

Yhdysvaltain Oregonissa Pendletonin UAS -koelentoalueella tehty ensilento kesti 53 sekuntia. Sen aikana Vahana nousi automaattisesti noin viiden metrin korkeuteen ja laskeutui sen jälkeen turvallisesti. Hankkeen eVTOL-dronea lennätetään miehittämättömänä. Seuraavassa vaiheessa Vahanan on määrä siirtyä leijunnasta kohti eteenpäin lentämistä.

Yksipaikkaisen ja kahdeksanmoottorisen Vahana-dronen kehityshanke käynnistyi vuonna 2016. Dronen siipien kärkiväli on kuusi metriä ja rungon pituus on 5,8 metriä. Maksimi lentoonlähtöpaino olisi jopa 725 kg.

Vahana on Airbusin Yhdysvaltain Piilaaksossa sijaitsevan A³:n kehityshanke. Päämääräna on vastata urbaanin liikkumisen haasteisiin tyyppihyväksytyllä sähkömoottoroidulla pystysuoraan nousuun ja laskuun kykenevällä VTOL-matkustajakoneella. Se kykenisi 80 kilometrin lentoihin ja olisi jopa 2,4 kertaa autoa nopeampi. Vanaha-hankkeen drone voisi toimia taksina, rahtikuljetusten alustana, ambulanssina sekä etsintä ja pelastuspalvelun tarpeissa.

Hanketta esiteltiin myös Helsingin Finlandia talossa järjestetyssä kansainvälisessä Trafin isännöimässä drone-konferenssissa marraskuussa 2017.

Lue myös: