Alan kirjojen ystävät kokoontuivat Suomen Ilmailumuseolle - harrastajien ikääntyminen murheena

ilmakirja_1119_1Ilmailuharrastajat ja alan kirjojen ystävät kokoontuivat lauantaina 16. marraskuuta Suomen Ilmailumuseolle Vantaalle. Tapahtumassa halukkaat voivat tuoda kirjoja omille myyntipöydilleen. Lisäksi järjestettiin huutokauppa sekä esiteltiin uutuuskirjoja. Myös vuoden ilmailukirja julkistettiin.

Ilmailumuseon Ilmailukirjapäivät ovat vakiintuneet alan vuoden kiertoa jaksottaviksi tapahtumiksi. Suosio oli vähintäänkin kohtuullinen, sillä puolen päivän maissa museon parkkipaikka oli käytännössä täynnä. Varmasti moni oli tullut myös julkisilla, sillä Kehäradan asema on vain raavaan miehen kivenheiton päässä.

Silti ei voinut välttyä tunteelta, että paikalla oli enimmäkseen varsin varttunutta väkeä. Alan harrastajat ikääntyvät ja tämä huoli nousikin jälleen esille monissa keskusteluissa päivän mittaan. Kehitys näkyy niin kirjojen menekin kuin alan lehtien levikkien hiipumisessa.

Ilmailu toki kiinnostaa nuorempaakin väkeä mutta painettujen kirjojen suosio on yleisemminkin laskussa. Se ei voi olla heijastumatta ilmailupuolellekin. Silti uusia kirjoja kustannetaan ja toki edelleen ostetaankin.

ilmakirja_1119_2Museolla esiteltiinkin useita uutuusteoksia: Jyrki Laukkasen (kuvassa vasemmalla) Purjelentokoneet Suomessa, Harri Mustosen Kohtalona taivas - hävittäjälentäjä Lauri Nissisen tarina sekä Reino Myllymäen ja Benjamin Helanderin Ohjaamot - Rajavartiolaitoksen ilma-alukset.

Museon auditoriossa järjestetyssä kirjahuutokaupassa oli tällä kertaa tarjolla yli 170 nimikettä.

Suomen Ilmailubibliografiayhdistys julkisti tilaisuudessa vuoden 2018 ilmailukirjan. Se on Mikko Uolan Kotkanpojan lentoonlähtö - Suomen Ilmavoimien varhaisvuodet 1918 - 1923 (Koala-kustannus).

Yhdistys myöntää tunnustuksen edellisvuonna ilmestyneelle suomalaiselle kirjalle, jonka yhdistyksen jäsenistö on äänestänyt parhaaksi ilmailuaiheiseksi teokseksi. Elämäntyöpalkinnon sai Kari Stenman.

Ilmailukirjallisuuspäivä toimii myös alan ystävien kohtaamispaikkana. Tuttuja tulee taatusti vastaan jos aikaa on tullut vietettyä lentokentillä ja niiden liepeillä. Tapahtuma on varmasti myös tervetullut tulonlähde museolle. T.T.