Albert Einstein laukaistiin kiertoradalle

ATV_nasaEuroopan avaruusjärjestö ESA:n neljäs ATV-rahtialus on laukaistu keskiviikon ja torstain välisenä yönä matkalleen kohti kansainvälistä ISS-avaruusasemaa. Albert Einstein -nimen saanut miehittämätön ATV-4 kuljettaa kiertoradalle tarvikkeita aseman miehistölle. Alus laukaistiin Kouroun avaruuskeskuksesta Ranskan Guyanasta Etelä-Amerikasta.

Albert Einstein laukaistiin vähän ennen kello yhtä Suomen aikaa ESA:n suurimmalla Ariane 5ES -kantoraketilla. Parhaillaan ATV-4 (Automated Transfer Vehicle) hakeutuu samalle kiertoradalle avaruusaseman kanssa. Telakoituminen tapahtuu aikaisintaan 15. kesäkuuta.

ATV-4 kiinnittyy ilmalukkoon, jossa tähän asti on ollut venäläinen Progress-rahtialus. Se ohjataan syöksymään ilmakehään ja tuhotumaan. Sama kohtalo odottaa lopulta Albert Einsteiniä. Molemmat alustyypit täytetään aina ennen radalta suistamista avaruusaseman jätteillä, jotka nekin palavat ilmakehän kitkan vaikutuksesta.

Mukana ATV-4-aluksessa on noin 6500 kiloa rahtia. Se kuljettaa avaruusasemalle polttoainetta, vettä, ilmaa ja erilaista kuivatavaraa kuten ruokaa ja asusteita. Mukana on jopa avaruudessa syötäväksi soveltuvaa pitsaa aseman italaialaisastronautille.

Lisäksi ATV:n ohjailumoottorien jäljelle jäävää polttoainetta käytetään avaruusaseman nostamiseksi korkeammalle kiertoradalle.

Noin 20 190 kiloa painava ATV-4 on painavin Ariane 5 -raketin avaruuteen kuljettama kuorma. Rahtialuksen rakentamisesta on vastannut EADS Astrium. Luvassa on vielä yksi ATV-lento. Aluksesta on kehitteillä myös miehitetty versio.

 

Lue myös:

Ex-Hornet-lentäjä laulaa Space Oddityn maapallon kiertoradalla - välitön You Tube -hitti