American Airlines vähentää jopa 13 000 työntekijää

AA_pushbackAmerican Airlinesin toimitusjohtaja Tom Horton on lähestynyt henkilöstöjärjestöjä kirjeellä kertoen tulevista muutosten ajoista. Yhtiö aikoo hakea miljardien säästöjä ja suunnitelmissa on vähentää jopa 13 000 työpaikkaa.

Yhtiön toimitusjohtaja Tom Horton kertoo kirjeessään suunnitelmasta nostaa American jälleen alan huipulle kannattavuudessa ja kasvussa. Americanista ei ole tarkoitus tehdä kilpailijaa vaan voittaja. Tuloksia on pakko alkaa saavuttamaan koska vaihtoehtoja ei ole toteaa Horton.

Menestymismahdollisuudet on analysoitu ja tavoite on kristallin kirkas. Kilpailu ja sen voittaminen vaatii taloudellista petraamista vuosittain yli kolmen miljardin dollarin edestä. Sen saavuttaminen vaatii isoja säästöjä henkilöstökuluista ja vuosittaisia säästöjä henkilöstökuluista haetaan 1,25 miljardin dollarin verran. Kaikkien ryhmien kuluja hallinto mukaanlukien on vähennettävä 20 prosenttia. Ryhmien välillä säästötoimet toteutetaan erilailla mutta kaikkia koskee samansuuruinen prosentuaalinen säästö.

Säästöjen tuodessa tulosta yhtiölle on sitä luvassa myös työntekijöille jo ensimmäisestä yhtiön voittoa tuoneesta dollarista alkaen. Parhaassa tapauksessa bonuksia jaetaan 15 prosentin verran tuloksesta ennen veroja.

Kasvuun laivastouudistuksella ja lisäämällä lentoja

Kasvua ja kannattavuutta haetaan myös laivastouudistuksella johon sijoitetaan vuosittain noin 2 miljardia dollaria. Vuoteen 2017 mennessä AA:n laivaston on määrä olla Pohjois-Amerikan nuorin ja sopivin markkinoihin nähden.  Suunnitelmien mukaan lähtöjä lisättäisiin viiden vuoden aikana 20 prosenttia viidellä USA:n avainmarkkinalla, jotka ovat Dallas/Fort Worth, Chicago, Miami, Los Angeles ja New York. Laivaston ja reittirakenteen muutoksilla haetaan miljardin vuosittaista tulosta.

Vanhojen koneiden käytöstä poistamisella, velkojen sekä leasinmaksujen uudelleenjärjestelyillä ja sopimusten uusimisella haetaan kahden miljardin säästöjä.

Työpaikat karsitaan suurimmaksi osaksi tekniikasta ja maahenkilökunnasta

Säästötoimien myötä työpaikkoja vähenee nykyisestä 88 000 työpaikasta jopa 13 000. Suurimmat vähennykset osuvat yhtiön tekniikkaan jossa vähennystarve on 4600 työpaikkaa. Maahenkilökuntaa vähennetään 4000 ja matkustamohenkilökunnasta lähtee 2300 työpaikkaa. Hallinnosta vähennetään 1400 henkeä. Vähiten työpaikkoja poistuu ohjaamoista josta vähennetään noin 400 lentäjää.

Eläkkeetkin vaarassa

Eläkeyhtiö Pension Benefit Guaranty Corporation on ottanut ahkerasti kantaa AA:n eläkeasioihin ja yhtiö vaatiikiin todisteita aina tuomioistuimia myöten ennenkuin se suostuu kattamaan AA:n 10 miljardin eläkemaksuvajeen. Eräät tahot Americanin sisältä ovat jopa sanoneet, että AA:n pitäisi lopettaa 130 000 hengen eläkesuunnitelmat selviytyäkseen nykytilanteesta. PBGC aikookin pysytellä American työntekijöiden ja eläkeläisten puolella. PBGC suojaa yli 44 miljoonan amerikkalaisen eläkerahoja.