B-1-pommikone syöksyi maahan Montanassa

b1_ellsworth_usafYhdysvaltain ilmavoimien Rockwell B-1 Lancer -pommikone on syöksynyt maahan Carter Countyssä Montanassa maanantaiaamuna paikallista aikaa. Nelihenkinen miehistö onnistui pelastautumaan heittoistumilla. Koneen tukikohta on Ellsworth Air Force Base.

KRTV:n mukaan koneen kaksi lentäjää ja kaksi asejärjestelmäoperaattoria selvisivät hypyistään vähäisin vammoin. Tarkempia tietoja normaalilla harjoituslennolla olleen pommittajan onnettomuuden syistä ei ole vielä saatavana.

Onnettomuuskone putosi syrjäiselle seudulle Montanan kakkoisosassa lähelle Broadusta. Ellsworthin tukikohdassa Etelä-Dakotasta operoi USAF:n 28th Bomb Wing, jolla on 28 Lanceria.

B1_Lancer_1Nelimoottorinen kääntyväsiipinen B-1 Lancer on yksi kolmesta Yhdysvaltain strategisesta pommikoneesta. Muut ovat jo 50-luvulla ensilentonsa tehnyt Boeing B-52 Stratofortress ja stealth-pommittaja Norhtrop Grumman B-2 Spirit.

Nykyinen B-1B-versio tuli käyttöön vuonna 1986. Niitä oli ennen onnettomuutta 63 kappaletta. B-52-koneita on 76 ja B-2-pommittajia 20.

Alunperin kylmän sodan ydinpommittajaksi suunniteltu B-1 on nykyisin lähinnä konventionaalisten täsmäaseiden kuljettaja. Yhdysvallat on käyttänyt Lancereita Irakin, Kosovon ja Afganistanin sodissa.