Boeing 787 voitti arvostetun Collier-ilmailupalkinnon

Boeing_DreamlinerUutta teknologiaa edustava Boeing 787 -matkustajakone on saanut vuoden 2011 Robert J. Collier Trophy -palkinnon. Sitä pidetään yhtenä ilmailumaailman arvostetuimmista tunnustuksista.  Palkinnon myönsi Yhdysvaltain National Aeronautical Association.

Palkinto jaetaan edeltävänä vuotena saavutetuista ilmailuansioista. Komposiittirakenteinen ja polttoainetehokas 787 sai tyyppihyväksynnän viime vuonna. Se kuittasi nimiinsä myös kaksi luokkansa maailmanennätystä vuonna 2011.

Palkinnon myötä Boeing 787 liittyy ansiokkaiden amerikkalaisten ilmailualan saavutusten sarjaan. Collier-palkinnon ovat aiemmin saaneet mm. Orville Wright, Chuck Yeager, Neil Armstrong, Boeing 747 ja Burt Rutanin Space Ship One.

Collier_trophy_NASAPalkinto on nimetty Robert J. Collierin mukaan. Hän myönsi sen ensimmäisen kerran 1911 nimellä Aero Club of America Trophy. Collierin kuoltua ja Aero Clubin lopettettua toimintansa National Aeronautical Association jatkoi palkinnon jakamista ja nimesi sen lahjoittajansa mukaan.

Kuvassa presidentti Herbet Hoover luovuttaa Collier Trophyn NACA:n (NASA:n edeltäjä) puhemies Joseph Amesille vuonna 1929. Hänen mukaansa on nykyisin nimetty NASA:n Ames Research Center -tutkimuskeskus.