Boeing sai tilauksen seuraavan sukupolven ilmatankkerista

Boeing voitti pitkään kiistellyn USAF:n ilmatankkauskonekilpailun. Yhtiö pääsee korvaamaan 179 ilmavoimien KC-135 konetta. Kaikkiaan USAF:lla on 400 ilmatankkauskonetta.

Nyt valittu ns. uuden sukupolven ilmatankkauskone KC-46A perustuu Boeing 767 koneeseen. Ensimmäiset 18 konetta on määrä toimittaa vuoteen 2017 mennessä. Koneen kokoonpano tehdään Boeingin olemassaolevissa tehtaissa ja tuotanko tukee noin 50 000 työpaikkaa sekä yli 800 alihankkijaa 40 osavaltiossa.

EADS North American toimihenkilöt ilmaisivat pettymyksensä ja huolensa Yhdysvaltain ilmavoimien tekemästä päätöksestä tilata riskialtis konseptilentokone käytössä jo suorituskykynsä osoittaneen KC-45-tankkauskoneen sijasta. Jos KC-45 olisi valittu, koneet olisi valmistettu Mobilessa, Alabamassa. Yhdysvaltalaisten toimittajien lukumäärä olisi noussut miltei tuhanteen.

”On tärkeää muistaa, että tämä on vain yksi monista EADS:n mahdollisuuksista Yhdysvalloissa. Olemme oppineet prosessin aikana paljon ja kehittäneet Yhdysvaltain organisaation huippuunsa”, EADS North American toimitusjohtaja Sean O’Keefe sanoo.