Samaten etsitään pohjoisempana Andamaanienmerellä sekä myös lähistön maa-alueilla. Alueella on mm. Yhdysvaltain merivoimien Lockheed P-3C Orion -meritoimintakone. Syynä etsintöjen laajennukselle lienee se, että koneen on epäilty kääntyneen takaisin. Toistaiseksi on täysi mysteeri, miten Boeing olisi voinut päätyä niin kauas viimeisestä toisiotutkahavainnosta. Katoamisen jälkeen koneen olisi pitänyt havaitsematta lentää Malakan niemimaan yli päätyäkseen uudelle etsintäalueelle. Todennäköisesti viranomaisilla on hallussaan tietoa, jota ei aiemmin ole julkaistu. Nyt Reuters kertoo malesialaisten sotilaslähteiden perusteella, että koneen lentoa on seurattu primääritutkilla sen laskeuduttua alemmas. Reitti vaikuttaisi vievän Malakansalmen alueelle. Konetta ei kuitenkaan ole vielä löydetty laajennetultakaan aluetta. Mukana etsinnöissä on nyt kaikkiaan 42 laivaa ja 35 ilma-alusta Australiasta, Kiinasta, Thaimaasta, Indonesiasta, Singaporesta, Vietnamista, Filippiineiltä ja Yhdysvalloista. Suurin osa koneessa olleista 239:stä ihmisestä oli kiinalaisia: 152. Huoli koneen kohtalosta on maassa suuri ja Kiina onkin muuttanut jopa tiedustelusatelliittiensa kiertoratoja saadakseen kuvaa etsintäalueilta. Samaan aikaan selvitetään aivan toisaalla meressä kelluvien esineiden alkuperää. Ensimmäisenä niistä raportoi Hong Kongista Kuala Lumpuriin matkalla ollut Cathay Pacificin reittikone. Alue on noin 150 km kaakkoon Ho Chi Minh Citystä.
Vasemmalla olevassa grafiikassa punainen suorakulmio osoittaa summittaisesti kartalla näkyvää osuutta alkuperäisestä etsintäalueesta. Nyt havaitut esineet löytyivät punaisen pisteen osoittamasta sijainnista.
Boeing oli ollut viimeksi huollossa 23. helmikuuta. Ongelmia ei havaittu. Seuraava huolto olisi ollut 19. kesäkuuta. Malaysia Airlines myös vahvisti, että koneessa oli ACARS-järjestelmä (Aircraft Communications Addressing and Reporting System), joka välittää lennon aikana tietoja koneen tekniikan tilasta lentoyhtiölle. Se ei kuitenkaan lähettänyt sanomia. Kuten toisiotutkavastaajankin, lentäjät voivat halutessaan kytkeä ACARS-järjestelmän pois päältä. ++ Lue myös aiemmat Lentoposti.fi -jutut aiheesta:
|
|||