British Airways saattaa irtisanoa jopa 12000 työntekijää

BA_747_400Koronaviruspandemian vaikutukset lentoliikenteen työpaikkoihin alkavat pikkuhiljaa selvitä, kun lentotauko pitkittyy. Nyt lentoyhtiöryhmittymä IAG:hen kuuluva British Airways arvioi, että se joutuu vähentämään jopa 12 000 työntekijää.

IAG arvioi koronaviruspandemiasta toipumisen kestävän usean vuoden ajan, ennen paluuta aiemmalle lentoliikenteen kysynnän tasolle. British Airways onkin ilmoittanut työntekijäliitoilleen uudelleenjärjestelyohjelmasta, joka sisältää myös työpaikkojen vähentämisiä.

Lentoyhtiön työntekijöille esittämä näkemys ei ole vielä lopullinen, mutta kuitenkin hyvin todennäköinen. Sen myötä edessä voi olla jopa 12 000 työpaikan katoaminen perinteisesssä lentoyhtiössä. British Airways on jo aiemmin ottanut käyttöön Ison-Britannian lainsäädännön mahdollistamat toimet ja lomauttanut huhtikuussa 2020 kaikkiaan 22 626 työntekijää.

Kaikkiaan brittiyhtiö työllistää noin 42 000 ihmistä. Heistä lentäjiä on noin 4500 ja matkustamohenkilökuntaa noin 16000.

British Airwaysin lentäjiä edustava BALPA sanoo lausunnossaan, että lentäjät ja koko henkilöstö on murtuneita ilmoituksesta, että jopa 12 000 työpaikkaa voidaan menettää. BALPA ei hyväksy tätä ja aikoo toimia pelastaakseen jokaisen työpaikan. Syy tähän on BALPAn mukaan yhtiön lausunto, että se on riittävän varakas kestämään koronavirusmyrskyn ja kieltäytyi valtion tuesta.

British Airways on osa IAG:ta, johon kuuluvat myös Iberia, Vueling, Aer Lingus ja Level. Kaikkiaan lentoyhtiöryhmittymän matkustajakapasiteetti on laskenut pandemian myötä edellisvuoteen verrattuna 94 prosenttia. Kesän osalta IAG arvioi kapasiteetin riippuvan siitä koska matkustusrajoituksia puretaan. Kaikki IAG:n yhtiöt lentävät toistaiseksi ainoastaan muutamia reittejä sekä kotiutuslentoja.