Brittimedia: Myanmarista löytynyt maan alta 20 Spitfireä kuljetuslaatikoissaan?

Englannin pääministeri David Cameron on sopinut Myanmarin presidentin Thein Seinin kanssa siitä, että etsijät voivat aloittaa kaivaukset maahan haudattujen Spitfirejen löytämiseksi. Ne piilotettiin 1945 toisen maailmansodan sekavissa loppuvaiheissa. Englantilainen ilmailuharrastajaryhmä on varma, että se on paikallistanut hävittäjät vuosia jatkuneiden etsintöjen jälkeen.

Supermarine Spitfire PR.XI -tiedustelukoneet ilmeisesti kuuluivat RAF:n 681 Squadronille, joka operoi mm. Intiassa. Sen uudet koneet toimitettiin kuljetuslaatikoissa siivet irrotettuina RAF Mingaladonin kentälle Burmaan (nykyisin Myanmar). Sodan lopun häämöttäessä Spitfirejä ei alettu edes kasaamaan. Atomipommin pudottamiseen oli vain kaksi viikkoa.

Taistelussa Englannista kulttimaineeseen nousseet Spitfiret olivat 1945 jo vanhentuvaa kalustoa. Niitä tosin käytettiin joissain maissa vielä vuosia, mutta suihkukoneet olivat jo tulleet palvelukseen. Syrjäiselle kentälle suurella vaivalla rahdattuja potkurikoneita ei ilmeisesti kannattanut kuljettaa takaisin Englantiin. Silti Spitfirejä ei haluttu jättää muidenkaan käyttöön.

Britannian Kaakkois-Aasian joukkojen komentajan lordi Louis Mountbattenin määräyksestä kuljetuslaatikot haudattiin maahan kotiuttamisen häämöttäessä. Ehkä ajateltiin, että ne voidaan tarvittaessa kaivaa uudelleen esiin.

Spitfiret jäivät kuitenkin unohduksiin. Toisen maailmansodan RAF Mingaladon on nykyisin pääkaupunki Yangoonin (ent. Rangoon) kansainvälinen lentokenttä (VYYY). Pääministeri Cameronin Myanmarin presidentin kanssa saavuttama yhteisymmärrys ilmeisesti tarkoittaa siitä, että koneet voidaan kaivaa esiin - mikäli ne todella ovat paikallistetulla alueella.

Koneiden etsinnästä vastannut Spitfire-harrastajien ryhmä teki toistakymmentä vuotta arkisto- ja kenttätutkimuksia. Nyt tähtäimessä oleva kaivauspaikka tarkentui lopulta helmikuussa uuden maatutkan avulla.

Englannista Aasiaan lähetetyt 20 Spitfire-konetta oli suojarasvattu meri- ja rautatiekuljetuksen tuomien rasituksien varalta. On siis ehkä mahdollisuuksien rajoissa, että ne löytyessään olisivat edelleen jonkinlaisessa kunnossa. Tämä riippuu siitä, ovatko puiset kuljetuslaatikot pysyneet ehjinä.

Tieto konelöydöstä vaikuttaa osin epäuskottavalta: koneiden tarkka määrä, yksikkö sekä alatyyppi vaihtelevat uutisoinnissa. Vastaavia historiallisia löytöjä on raportoitu aiemminkin, mutta ilman käsinkosketeltavia tuloksia. Nyt pääministeri Cameronin osuus tuo hankkeelle tiettyä uskottavuutta.

Sotilaskoneiden maahan hautaaminen ei olisi mitenkään ainutkertaista. Esimerkiksi Irakissa MiG-25-hävittäjiä piilotettiin hiekkadyyniin Yhdysvaltain hyökkäyksen uhatessa. Ja aivan äskettäin, marraskuussa 2011, Australian RAAF hävitti käytöstä poistetut General Dynamic F-111 Aardvark -koneensa täyttömaahan upottamalla.

Mielenkiintoista nähdä, mitä entisen RAF Mingaladonin laidoilta löytyy - vai löytyykö mitään?