Coulson Aviationin C-130 Hercules -palopommittaja tuhoutui sammuttaessaan Australian metsäpaloja

coulson-aviation-usa-lockheed-martin-c-130Coulson Aviationin Lockheed C-130 Hercules -palopommittaja (N134CG) on tuhoutunut metsäpalojen sammutustehtävissä Kaakkois-Australiassa torstaina 23. tammikuuta 2020. Turmassa menehtyi koneen kolmihenkinen miehistö.

Kanadalaisen sammutustehtäviin erikoistuneen Coulson Aviationin Locheed C-130 Hercules -koneesta muokattu palopommittaja  tuhoutui sammutustehtävissä Australian Uudessa Etelä-Walesissa. Kolmihenkinen miehistö suoritti onnettomuuden sattuessa sammutustehtävää Coomassa Snowy Monaron alueella, joka sijaitsee noin Melbournen ja Sydneyn puolivälissä Australian kaakkoisrannikolla.

Australialaismedian mukaan palopommittaja oli noussut ilmaan iltapäivällä noin kello yhden aikaan ja kadonnut lennonjohdon tutkista noin kello kahden aikaan. Koneen kerrotaan syöksyneen maahan ja kaikki kolme koneessa ollutta menehtyivät.

 Coulson Aviationilla on yli 25 vuoden kokemus palosammutustehtävistä ja se on ainoa kaupallinen operaattori, jolla on tällaisessa käytössä C-130H Hercules -koneita. Yhtiön palopommittajiin on asennettu RADS-XXL-tankit, joiden kapasiteetti on noin 15000 litraa. Niisä palontorjuntanestettä voidaan vapauttaa 6000 litraa sekunnissa eli tankki tyhjenee 2,2 sekunnissa. Tankkimoduulin asentaminen tai poistaminen koneesta onnistuu noin puolessa tunnissa.

Yhtiön käytössä palontorjuntatehtäviin on mm. CH-47, UH-60 -helikoptereita sekä C-130 Hercules -koneita. Yhtiöllä on myös Boeing 737 Fireliner,  joka voi kuljettaa myös 72 matkustajaa.