EASA: Israelin ja Libanonin ilmatilat konfliktialueita - koskee lentotiedotusalueiden kaikkia lentopintoja

BlacklabeledEuroopan lentoturvallisuusvirasto EASA julkaisi Israelin ja Libanonin ilmatiloja koskevat konfliktialuetiedotteet. Ilmailuviranomaisen mukaan nykyinen Israelin ja Hizbollahin välinen konflikti on suuri riski siviili-ilmailulle. 

Ilmaiskujen lisääntyminen ja turvallisuustilanteen heikentyminen vaikuttavat merkittävästi lentoturvallisuuteen Israelissa Tel Avivin lentotiedotusalueella ja Libanonissa Beirutin lentotiedotusalueella. EASA suosittaa operaattoreita välttämään Israelin ja Libanonin ilmatilaa kaikilla lentokorkeuksilla. Varoitus on voimassa 31. lokakuuta 2024 saakka.

Konfliktialueelle lentää raketteja, ohjuksia sekä aseistettuja droneja Libanonista kohti Israelia ja vastavuoroisesti Israel tekee ilma- ja tykistöiskuja Libanonin alueelle erityisesti Beirutin eteläpuolelle ja Koillis-Libanoniin sekä aktivoi laajasti omia ilmapuolustusjärjestelmiään. Lisäksi konfliktin arvioidaan voivan laajentua merkittävästi.

Hizbollahin hallussa on risteily- ja ballistisia ohjuksia, joiden lisäksi sen käytössä on erilaisia lentäviä järjestelmiä, jotka toimivat laajasti eri korkeuksilla. Nämä ovat omiaan lisäämään vääriä tunnistuksia sekä vaaraa vääränlaiseen tilannearvioon.

Epävakaasta tilanteesta johtuen EASA jatkaa tilanteen aktiivista seurantaa arvioidakseen aiheutuuko EU-operaattoreilla korkeampaa riskitasoa tilanteen kehittyessä.

EASA ja Euroopan komissio haluavat varmistaa konfliktialuetiedotteilla lentoturvallisuutta eri puolilla maailmaa.

Konfliktialueet aiheuttavat merkittäviä reittimuutoksia lentoyhtiöille ympäri maailmaa tälläkin hetkellä. EASA varoittaa konfliktialueista mm. Irakissa, Afganistanissa, Pakistanissa, Syyriassa ja Ukrainassa. Kaikkiaan eri tasoisia konfliktialuetiedotteita on tällä hetkellä voimassa 13 eri alueelle.