Embraer Phenom -liikesuihkukone syöksyi asuinalueelle Marylandissa

Phenom_2_NTSBEmbraer EMB 500 Phenom 100 -liikesuihkukone syöksyi 8. joulukuuta maahan pientaloalueelle Gaithersburgissa Marylandissa Yhdysvalloissa. Kaikki koneessa olleet kolme ihmistä saivat surmansa. Lisäksi menehtyi kolme maassa ollutta. NTSB on lähettänyt go-teaminsa paikalle tutkimaan onnettomuutta.

Kaksimoottorinen pieni liikesuihkukone Phenom (N100EQ) oli kello 10.44 paikallista aikaa päivänvalon vallitessa lähestymässä Gaithersburgin Montgomery County Airpark -lentokentän (KGAI) kiitotie 14:ää, kun se syöksyi maahan.

Onnettomuus tapahtui noin kilometrin päässä kentältä. Kone oli lähtenyt kotikentältään Chapel Hillsistä Pohjois-Carolinasta.

Phenom_3_NTSBPhenom osui kolmeen rakennukseen. Ensimmäiseen se teki suuren aukon toiseen kerrokseen (kuva vasemmalla). Pääosa koneen hylystä päätyi toisen talon etupuolelle (otsikkokuva).

Talon yli sinkoutuneen toisen siiven tankeissa jäljellä ollut polttoaine sytytti suuren tulipalon kolmannessa talossa. Ensimmäisessä rakennuksista olleet äiti ja hänen kaksi pientä lastaan saivat surmansa.

Onnettomuuden syystä ei ole vielä vahvistettua tietoa. NBC:n mukaan lennonjohdon radioliikenteessä olisi juuri ennen tapausta keskusteltu runsaista lintuparvista alueella. Toisten tietojen mukaan Phenom olisi ehkä joutunut väistämään edellä kenttää lähestymässä ollutta toista pienkonetta.

Amerikkalaisten tiedotusvälineiden mukaan Phenomia ilmeisesti lensi sen omistava liikemies. Hän on ollut osallisena aiemmassakin onnettomuudessa samalla kentällä vuonna 2010. Tuolloin yksimoottorinen Socata TBM 700 -potkuriturbiinikone päätyi metsikköön hallinnan menetyksen seurauksena. Kukaan ei loukkaantunut.

Yhdysvaltain onnettomuustutkintaviranomainen National Transportation Safety Board (NTSB) on tiedottanut lähettäneensä aina valmiudessa olevan go-team -ryhmänsä Gaithersburgiin.

Phenom_1_NTSBTutkijat ovat jo löytäneet koneen lennontaltiointilaitteet ("musta laatikko", kuvassa oikealla). Sen tietojen purku aloitettiin jo eilen. Varsinaisen paikkatutkinnan Gaithersburgissa arvioidaan kestävän kolmesta päivästä viikkoon.

Embraer EMB 500 Phenom 100 on nelipaikkainen pienkone Very Light Jet -kategoriassa (VLJ). Sitä voi lentää myös yhden hengen ohjaamomiehistöllä.

Ensilentonsa Phenom teki 2007 ja niitä on rakennettu yli 300 kappaletta. Meillä Suomen Ilmailuopisto käyttää tyyppiä lentokoulutukseen. Koneita on kaksi, OH-EPA ja EPB. ++