Estonian Air vapautti toimitusjohtajansa tehtävistään -Yhtiö pahasti tappiolla

Estonian_Air_Tero_Taskila_1Estonian Airin hallitus ilmoitti vaihtavansa yhtiön toimitusjohtajaa 1.11.2012 alkaen. Uuden liiketoimintasuunnitelman riskit alkoivat realisoitua ja taloustilanne on heikko. Tehtävistään vapautetun suomalaisen Tero Taskilan tilalle astuu Jan Palmér. Myös yhtiön hallitus jätti eronpyyntönsä maan talousministerille.

Estonian Airin lausunnon mukaan yhtiölle valitun uuden strategian mukaiset riskit alkavat realisoitua ja ne pahentavat yhtiön tilannetta entisestään. Taloudellinen tilanne yhtiössä on heikko.

Estonian Airin liikevaihto vuoden 2012 ensimmäiseltä yhdeksältä kuukaudelta oli 70,4 miljoonaa euroa ja vuoden kolmannen neljänneksen osuus oli 26,6 miljoonaa euroa. Yhtiön yhdeksän kuukauden liiketappio kuluvalta vuodelta on 20,2 miljoonaa euroa ja kolmannen neljänneksen osuus oli 5,3 miljoonaa euroa.

Vuoden 2011 osalta Estonian Airin ensimmäiset yhdeksän kuukautta tuottivat 58,7 miljoonan liikevaihdolla 11,2 miljoonan euron tappiot.

Estonian Air kuljetti vuoden 2012 ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana yhteenstä 688 000 matkustajaa ja vuoden kolmannen neljänneksen osuus oli 264 000 matkustajaa. Matkustajakäyttäaste oli 71,5 prosenttia ja kolmannella neljänneksellä 74,8 prosenttia.

Taloudelliseen tulokseen ja tulevaisuuden odotuksiin nähden yhtiön hallitukselle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa, kuin strategian muutos ja toimitusjohtajan vaihtaminen. Yhtiö vaihtaa nyt suuntaa ja keskittyy Estonian Airin runkoverkon operointiin, koska siellä on vankkaa kysyntää.

Virolaisen Äripäev-lehden mukaan tämä tarkoittaisi mm. Helsingin reitin lopettamista. Karjalainen puolestaan kertoo, että lentäminen Tallinnasta Joensuuhun loppuu ja Jyväskylän reitti on uhattuna. Kajaani loppui jo aiemmin tänä vuonna.

Uudella ruotsalaisella toimitusjohtajalla Jan Palmérilla on kahdenkymmen vuoden kokemus ilmailualalta. Hän aloittaa yhtiön johdossa 1.11.2012. Toimitusjohtajan päätehvänä on tarjota matkustajille toimivat yhteydet ja optimoida verkostoa todellisen kysynnän ja taloustilanteen mukaan sekä vähentää yhtiön kustannuksia.

Lue myös:
Artikkeli 27.3.2012: Estonian Air:n uusi strategia etenee