EU kotiuttaa kansalaisia Kiinasta ostolennoilla - British Airways keskeyttää lentonsa Manner-Kiinaan

BA_747_400British Airways keskeyttää kaikki lentonsa Manner-Kiinaan. Ison-Britannian ulkoministeriö ilmoitti, että kaikkea paitsi välttämätöntä matkustamista Kiinaan tulee välttää. Britannia valmistelee toimia evakuoidakseen kansalaisiin Kiinan Hubein maakunnasta. EU ilmoitti jo aiemmin käynnistävänsä ohjelman eurooppalaisten evakuoimiseksi Hubein maakunnasta.

British Airways keskeyttää lentonsa Lontoon Heathrowlta Pekingiin ja Shanghaihin välittömästi. Tällä hetkellä British Airways ei tarjoa lippuja kyseisille lennoille tammi-helmikuun aikana. Lennot Hongkongkiin kuitenkin ilmeisesti operoidaan normaalisti.

Finnair seuraa tilanteen kehittymistä ja toistaiseksi yhtiö on perunut viisi viikkovuoroa Kiinaan. Perutut kohteet ovat Pekingin Daxing ja Nanjing. Lennot on keskeytetty kesäaikataulukauden vaihteeseen eli 29. maaliskuuta 2020 saakka.

Suomen ulkoministeriön matkustustiedote ei toistaiseksi kiellä matkustamista Kiinaan.  Lentoposti.fi:ssäkin aiemmin mainittu 27. tammikuuta päivitetty ohjeistus toteaa, että matkustamista Wuhanin kaupunkiin sekä muualle Hubein maakuntaan tulee välttää.

British Airwaysin lisäksi lentojaan Kiinaan ovat peruneet ainakin Finnair, Air Canada, United Airlines, Lion Air ja Cathay Pacific.


EU:n pelastuspalvelumekanismi käyttöön

Myös EU on 28. tammikuuta 2020 ottanut käyttöön Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismit ja kotiuttaa kansalaisiin Kiinan Hubein maakunnasta. Ensimmäinen pyynnön esittäjä oli Ranska, mutta muita vastaavia pyyntöjä odotetaan saatavaksi lähipäivinä.

Mikä tahansa maa voi pyytää apua unionin pelastuspalvelumekanismin kautta, kun maan omat voimavarat eivät riitä vakavasta onnettomuus- tai häiriötilanteesta selviämiseen.

Euroopan unioni on rahoittamassa kahden lentokonekuljetuksen kustannuksia, joilla kuljetaan ensin noin 250 Ranskan kansalaista pois alueelta ja toiseen lentoon jolla kuljetaan noin 100 eu-kansalaista.

Ensimmäisen Ranskasta lähtevän lennon on määrä toteutua tänään 29. tammikuuta ja seuraavan vielä loppuviikon aikana. Lennoille otetaan tässä vaiheessa vain terveitä ja oireettomia ihmisiä.

Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismi on yksi keskeisimmistä kansainvälisen avunannon välineistä. Se kattaa kaikenlaiset luonnon ja ihmisen aiheuttamat katastrofit, kuten suuronnettomuudet, teknologiset, kemikaali- ja ympäristöonnettomuudet sekä terroritekojen jälkiseuraukset.

EU-jäsenvaltioiden lisäksi pelastuspalvelumekanismissa ovat mukana Islanti, Norja, Serbia, Macedonia ja Turkki. Vuodesta 2001 lähtien EU:n pelastuspalvelumekanismin piiriin on kuulunut yli 300 tehtävää EU:n sisä- ja ulkopuolella.

Lue myös: