Eurofighter Typhoon syöksyi maahan Espanjassa

eurofighter_spain_wikimedia_stevegregoryEspanjalainen Eurofighter Typhoon -hävittäjä syöksyi maahan iltapäivällä 9. kesäkuuta lähellä Morónin tukikohtaa 50 kilometriä Sevillasta. Koneen ohjaaja sai surmansa onnettomuudessa. Espanjan puolustusministeriön Twitter-viestin mukaan maahansyöksy olisi tapahtunut koneen ollessa tulossa laskuun.

Maanantaisen onnettomuuden syystä ei ole vielä arvioita. Espanjalaismedian tietojen mukaan onnettomuus olisikin tapahtunut lentoonlähdön yhteydessä toisin kuin Puolustusministeriö twiittasi. Ministeriö joka tapauksessa vahvisti lentäjän menehtyneen.

Espanjan ilmavoimat Ejército del Aire on tilannut 73 Eurofighter Typhoon II -hävittäjää ja runsaat 50 on jo toimitettu. Maa operoi myös McDonnell Douglas EF-18A/B Hornet -hävittäjiä.

Muita monikansallisesti rakennetun Eurofighter Typhoonin operaattoreita ovat Englanti, Saksa, Italia, Itävalta, Oman ja Saudi-Arabia. Konetyypille sattuneet kaksi aiempaa onnettomuutta ovat tapahtuneet niin ikään Espanjassa 2002 ja 2010.

Molemmat aiemmin tuhoutuneet Typhoonit ovat olleet kaksipaikkaisia. Yksi ihminen menehtyi, kolme pelastautui heittoistuimilla. Nyt oli ilmeisesti kyseessä yksipaikkainen hävittäjä.

Morónin suuri tukikohta on Espanjan ilmavoimien ja Yhdysvaltojen USAF:n yhteiskäytössä. Se on aiemmin toiminut myös avaruussukkulan varalaskupaikkana.

eurofighter_200000_eurofighterEurofighter-konetta kehittivät alunperin Englanti, Saksa, Ranska, Italia ja Espanja yhdessä. Sittemmin Ranska jättäytyi pois valittuaan kotimaisen Dassault Rafalen.

Hävittäjän 80-luvun alkupuolella käynnistynyt kehitystyö johti ensilentoon 1994 ja käyttöön Typhoon otettiin 2003.