Euroopan Unioni on sulkemassa Euroopan ilmatilan laajasti kaikilta Venäjän ilmailutoimijoilta

EUkomissio_liput_1EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti sunnuntai-iltana 27. helmikuuta EU:n sulkevan ilmatilansa venäläisiltä. Sulku koskee venäläisomisteisia sekä Venäjälle rekisteröityjä ja Venäjän hallinnoimia lentokoneita. Tällaisilla lentokoneilla ei voi laskeutua, nousta ilmaan tai lentää EU-alueen yli. Kielto koskee myös oligarkkien liikesuihkukoneita.

FR24_ilmatila27_02_2022Monet valtiot olivat sulkeneet ilmatilansa venäläistoimijoilta ennen EU:n virallista päätöstä. Euroopassa ilmatilansa sulki ensimmäisenä Iso-Britannia, jota seurasivat pian perässä Puola, Tshekki, Bulgaria, Viro, Latvia, Liettua, Slovenia ja Romania.

Sunnuntain aikana ilmatilansa Euroopassa ovat sulkeneet myös Saksa, Itävalta, Islanti, Belgia, Irlanti, Italia, Portugali, Pohjois-Makedonia, Tanska, Luxemburg, Ranska ja Espanja. Pohjois-Amerikassa ilmatilansa on sulkenut myös Kanada.

FR24_ABCcargoEurooppaan matkalla olleet venäläiskoneet kääntyivät pitkin iltapäivää takaisin lähtökentille tai varakentille ilmatilan sulkemisten seurauksena.

Ainakin useita Aeroflotin koneita sekä AirBridgeCargo-rahtiyhtiön koneet joutuivat muuttamaan suunnitelmiaan. Eityisesti Saksan ja Itävallan ja Italian sekä Islannin kello 14 UTC-aikaa alkanut lentokielto vaikutti rajusti lentomahdollisuuksiin.

FR24_Rossiya_SSJVenäjä on edelleen kuitenkin jatkanut lentojaan Kaliningradiin hyödyntäen Suomenlahden ja Itämeren alueen kansainvälistä ilmatilaa.

Myös Suomi valmistautuu sulkemaan ilmatilansa venäläistoimijoilta. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan Suomi valmistautuu toimimaan EU:ssa yhdessä tehtävien linjausten perusteella.

Finnair ilmoitti varautuvansa ilmatilan sulkemiseen perumalla lentojaan Aasian-kohteisiin sekä Pietariin ja Moskovaan. Aiemmin lentonsa Venäjän ilmatilaan keskeyttivät myös Lufthansa, Air France ja KLM.

 

 

Lue myös: