F-35 RIAT:n ja Farnboroughin vetonaulaksi

f35b_firstflight1net_usmarinesYhdysvaltain uusi monitoimihävittäjä Lockheed Martin F-35B Lightning II tekee ensiesiintymisensä kotimaan ulkopuolella Englannin ensi kesän ilmailun suurtapahtumissa. Britannian puolustusministeriön julkaisema tieto varmasti lisää kiinnostusta niitä kohtaan.

Royal International Air Tattoossa ja Farnborough International Air Show'ssa nähdään kolme lyhyeen lentoonlähtöön ja pystysuoraan laskuun kykenevää F-35B-konetta. Kaksi niistä kuuluu Yhdysvaltain merijalkaväelle ja yksi on on tarkoitettu Englannin uudelle Queen Elizabeth -luokan tukialukselle.

Yksi koneista osallistuu myös lento-osuuteen. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun F-35 nähdään Yhdysvaltain ulkopuolella. Koneesta on kolme suuresti toisistaan poikkeavaa versiota.

f-35C_firstproduction_net_lockheedmartinF-35A CTOL (Conventional Takeoff and Landing)  on USAF:n käyttöön tuleva tavallisia kiitoteitä käyttävä hävittäjä, F-35B STOVL (Short Takeoff/Vertical Landing) merijalkaväen pystysuoraan laskuun kykenevä versio ja  F-35C CV (Carrier Variant ) US Navyn tukialuskone (vasemmalla, klikkaa kuvat suuremmaksi).

F-35B-koneessa on pystysuoran laskun mahdollistava käännettävä suihkusuutin sekä erillinen puhallin keskirungossa (otsikkokuvassa näkyvä luukku on puhaltimen vaakalennossa peittävä kansi). F-35C-versiossa on puolestaan muita suurempi siipi tukialusominaisuuksien parantamiseksi.

f35_AMRAAMnet_USAFF-35 on viidennen sukupolven hävittäjä, jossa on pyritty yhdistämään stealth-koneen pieni tutkaheijastus nopeaan ja liikehtimiskykyiseen taistelukoneeseen.  Tutkaheijastusten pienentämiseksi hävittäjä kuljettaa asekuormansa rungon sisällä. Kuvassa vasemmalla F-35A laukaisee AIM-120 AMRAAM -ilmataisteluohjksen asekuilusta.

Tyypillä aiotaan korvata USAF:n F-16 Fighting Falcon -hävittäjät ja A-10 Thunderbolt II -maataistelukoneet, merivoimien F/A-18 Hornet -hävittäjät sekä merijalkaväen F/A-18 Hornet ja AV-8B Harrier -hävittäjät.

Uutta konetta ovat vaivanneet kehityksen hitaus ja kustannusten karkaaminen. Hankkeessa on mukana yhdeksän kumppanuusmaata, jotka ovatkin alkaneet epäröidä hankintaansa.

Englannissa tästä viidennen sukupolven F-35B-hävittäjästä käytetään termiä Joint Combat Aircraft (JCA). Alkuperäinen suunnitelma oli tilata kaikkiaan 138 konetta, mutta lopullinen määrä päätettäneen 2015 puolustusselonteon yhteydessä ja se jäänee huomattavasti pienemmäksi.

RIAT järjestetään 11.-13. heinäkuuta viikonloppuna. Farnborough on avoinna ammattilaisille 14.-18 heinäkuuta ja yleisöpäivät ovat 19.-20.

Lue aiempia Lentoposti.fi:n F-35-juttuja: