FAA ja EASA peruivat Israelin rajoitteet - Tel Avivin turvallisuustilanne on parantunut

FAA_logo_text(Päivittynyt 24.7 klo 16.15) Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA on peruuttanut Israelin Tel Avivissa sijaitsevan Ben Gurionin kentän lentokiellon etuajassa. FAA oli vasta ilmoittanut uudesta vuorokauden mittaisesta operaatiokiellosta, kun se perui notam-tiedotteensa. EASA perui oman suosituksensa iltapäivällä ja lennot voivat jatkua normaalisti.

FAA kertoo ennen päätöksen pyörtämistä käyneensä tilannetta läpi Yhdysvaltain hallinnon kanssa. Turvallisuustilanteen arvioidaan parantuneen ja myös Israelin hallituksen kerrotaan tehneen toimia siviililiikenteen turvaamiseksi.

FAA määräsi kaikkia amerikkalaisyhtiöitä koskevan lentokiellon tiistaina 22. heinäkuuta Ben Gurionin lentokentän läheisyyteen tehdyn raketti-iskun vuoksi. Kiellon seurauksena myös useat eurooppalaisyhtiöt peruivat lennot Ben Gurioniin.

Myöhemmin tiistain aikana myös Euroopan lentoturvallisuusviranomainen EASA antoi suosituksen välttää operointia kentälle. Tätä suositusta lievennettiin uudella suosituksella torstai-iltapäivänä. Keskiviikkona useat eurooppalaisyhtiöt ilmoittivat peruvansa lentonsa Tel Aviviin myös torstailta 24. heinäkuuta.

Finnair perui myös oman Tel Avivin lentonsa keskiviikolta 23. heinäkuuta. Yhtiö ei ole ilmoittanut toistaiseksi koska se jatkaa operaatioitaan Ben Gurionille.

SAS kertoi, että se tekee torstai-illan lentonsa osalta päätöksen kello 18.00. SAS lentää Tel Aviviin Kööpenhaminasta.

EASA:n tuoreimman Tel Avivia koskeavan turvallisuutiedotteen SIB 2014-22R1 mukaan kansallisten viranomaisten tulisi perustaa arvionsa Ben Gurionin kentälle operointiin tarkkaan riskiarviointiin yhteistyössä operaattoreiden kanssa.

EASA seuraa tilannetta yhdessä Israellin viranomaisten kanssa ja raportoi mahdollisista muutoksista kansallisia viranomaisia.

Israelin liikenneministeriön raportoidaan avanneen myös eteläisessä Israelissa sijatsevan Ovdan lentokentän liikenteelle vaihtoehtona Ben Gurioniin operoinnille.

Päivitys 24.7 klo 14.05: EASA perui suosituksensa operoinnin välttämisestä Tel Aviviin.

Päivitys 24.7 klo 16.15: EASA SIB 2014-22R1

Lue myös: