FAA kieltää lennot Boeing 737 MAX 9 -koneilla - Alaska Airlines palautti osan koneistaan jo taivaalle

Boeing737MAX9_midaftexit(Päivittynyt 22.40) Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA antoi määräyksen keskeyttää lennot tietyillä Boeing 737 MAX 9 -koneilla ja määräsi niihin tarkastuksia 5. tammikuuta Alaska Airlinesin lentokoneessa tapahtuneen painekadon seurauksena. Lennolla AS1282 tapahtui vakava vaaratilanne, jossa yhtiön 737 MAX 9 -koneen deaktivoidun hätäpoistumisoven tulppa irtosi lennolla ja koneessa koettiin painekato.

Alaska Airlines tiedotti illalla 6. tammikuuta Suomen aikaa edenneensä Boeing 737 MAX 9 -koneiden tarkastuksissa ja yli neljännes yhtiön 65 MAX 9 -koneeesta on palannut takaisin liikenneohjelmaan. Lentokoneista ei löytynyt huolestuttavia löydöksiä. Alaska Airlines kertoo luottavansa niihin täysin.

FAA antoi Alaska Airlinesin jälkeen illalla 6. tammikuuta Suomen aikaa oman ilmoituksen, jonka mukaan yhdysvaltalaisoperaattoreiden sekä Yhdysvaltain alueella lentävien operaattoreiden on keskeytettävä lennot tietyillä Boeing 737 MAX 9 -koneilla.

“FAA vaatii välittömä takastuksia tiettyihin Boeing 737 MAX 9 -koneisiin ennen niiden palauttamista taivaalle. Turvallisuus ajaa päätöksentekoamme, kun avustamme NTSB:tä Alaska Airlinesin lennon AS1282 tutkinnassa", sanoi FAA:n johtaja Mike Whitaker.

FAA julkisti EAD (Emergency Airworthiness Directive) -lentokelpoisuusmääräyksen, jonka mukaisten tarkastusten jälkeen lentoja konetyypillä voisi jatkaa. Tarkastuksen kesto on noin 4-8 tuntia per lentokone. Lentokelpoisuusmääräys koskee maailmanlaajuisesti arviolta 171 lentokonetta.

FAA:n mukaan lentokelpoisuusmääräys on annettu, koska mahdollinen MED-oven tulpan irtoaminen lennolla voi johtaa matkustajien ja miehistön loukkaantumiseen ja pahimmillaan ovitulpan osuminen lentokoneeseen voisi aihettaa hallinnan menetyksen.

Kyseinen lentokelpoisuusmääräys estää lennot Boeing 737 MAX 9 -koneilla, kunnes tarkastukset ja korvaavat toimet on suoritettu hyväksytysti. Määräys koskee kaikkia 737-9 -koneita, joihin kyseinen ovitulppa on asennettu. Se ei siis koske lentokoneita, joihin on asennettu käytettävissä oleva hätäpoistumistie. EAD on väliaikainen toimenpide, jota voi seurata lopullinen toimenpide ja lisämääräyksiä.

Amerikkalaisoperaattoreista esimerkiksi United Airlines kertoo tarkastuksen koskevan 33 sen Boeing 737 MAX 9 -konetta. Niitä on yhtiöllä kaikkiaan 80 kappaletta. Tarkastusten seurauksena yhtiö peruu noin 60 lentoa.

"Turvallisuus on ensisijaista ja pahoittelemme syvästi tämän tapahtuman vaikutuksia asiakkaillemme ja heidän matkustajilleen. Tuemme täysin FAA:n päätöstä vaatia välittömiä tarkastuksia 737-9 -koneille, joissa on samanlainen kokoonpano kuin kyseessä olevassa lentokoneessa. Boeing tukee teknisellä osaamisellaan NTSB:n tutkintaa. Jatkamme tiivistä yhteyttä viranomaisen ja asiakkaidemme kanssa", kertoi Boeing lentokiellon julkistamisen jälkeisessä lausunnossaan.

Boeing 737 MAX 9 -koneissa on ylimääräinen hätäpoistumisoven paikka, joka on käytössä yli 200 paikkaisissa versioissa. Muissa matkustamoversioissa tämä Mid Exit Door (MED) on tulpattu siten, että matkustamoon näkyy vain tavallinen seinäpaneeli ja ikkuna. Ulospäin se näyttää hätäpoistumistien ovelta. Kyseinen aukko alkaa lentokoneen lattiapinnasta ja on kooltaan noin 127x63 cm.

Lisähätäpoistumisovi mahdollistaa matkustajamäärän noston kyseisessä lentokonetyypissä jopa 220 matkustajaan. MED-ovien aktivointi Boeing 737-9 -koneissa täyttää viranomaisten asettamat rajat evakuointitilanteissa ja tuolloin konetyypissä on 10 hätäpoistumisovea. Näin voidaan ylittää lentokoneen normaali maksimi matkustajamäärä matkustamokonfiguraatiosta riippuen 35 matkustajalla. Mikäli MED-ovi asennettaisiin ovipaikkaan tulisi kyseisellä rivillä olla suurempi istuinväli sekä paikka matkustamohenkilökunnalle.

Vastaavanlaisia oviratkaisuja kuin 737 MAX 9 -koneissa on käytössä myös ainakin MAX-8-200 ja 737-900 -koneissa.

Päivitys kello 21.25: Lisätty tieto Unitedin MAX 9 -tarkastuksista.
Päivitys kello 21.30: Lisätty Boeingin lausunto.
Päivitys kello 22.40: Lisätty tietoja annetusta EAD:sta.

Lue myös: