Fedexin MD-10 rahtikone tuhoutui tulipalossa Fort Lauderdalessa (video)

Fedexin MD10-10F -rahtikone (N370FE) vaurioitui laskussa Yhdysvaltain Fort Lauderdalen Hollywoodin kansainvälisellä lentokentällä (KFLL) 28. lokakuuta. Rahtikoneen päälaskuteline petti laskun jälkeen ja kone keinahti vasemmalla ja syttyi tuleen.

Memphisistä lennolla FX-910 saapunut Fedexin MD-10-rahtikone laskeutui Hollywoodin kansainvälisen lentokentän pohjoiselle kiitotielle 10L perjantai-iltana 17.50 paikallista aikaa. Laskeutumisessa koneen vasen pääteli petti alta ja CF-6 -moottori syttyi tuleen. Pelastusajoneuvot sammuttivat liekit nopeasti.

Koneen ohjaamomiehistö evakuoitui eikä turmassa tullut henkilövahinkoja. Sen sijaan lentokone kärsi merkittäviä vaurioita. Vasen siipi ja moottori paloivat pahoin ja koneyksilö lienee ns. hull loss eli menetetty runko. Onnettomuuskone oli valmistunut vuonna 1980.

Lentoasemalla vallitsi turman aikaan kova ja puuskittainen sivutuuli.

Lentoasema oli reilun tunnin ajan suljettuna onnettomuuden takia ja 29 lentoa ohjattiin varakentille. Lentoaseman operaatiot saatiin kuitenkin pian uudelleen käynnistettyä käyttämällä eteläisempää rinnakkaista kiitotietä 10R/28L.

Yhdysvaltain onnettomuustutkintavirasto NTSB on lähettänyt paikalle viiden tutkijan ryhmän. Myös lentokonevalmistaja Boeing on lähettänyt oman ryhmänsä paikalle avustamaan NTSB:tä.

Turmassa tuhoutunut McDonnell Douglas/Boeing MD-10 on päivitetty versio DC-10 -koneesta. Siihen on päivitetty moderni MD-11 -koneiden lasiohjaamo ja poistettu lentokoneinsinöörin työpiste. Muutosten jälkeen koneille annettiin uusi tyyppimerkintä MD-10. Konetyyppiä saa lentää samalla lupakirjalla kuin MD11-konetta. Fedexin laivastossa on kaikkiaan lähes 100 DC-10/MD-10 ja MD-11 -rahtikoneita..

Fedexin MD-10 -koneille on sattunut laskutelineisiin liittyneitä turmia aiemminkin. Vuonna 2003 MD-10-rahtikoneesta petti Memphisiin tehdyssä laskussa oikeanpuoleinen laskuteline ja kone syttyi tuleen.

Tuolloin tutkinnassa selvisi, että ohjaajan sivutuulilasku epäonnistui. Kone istui kiitotiehen väärässä asennossa ja kovalla nopeudella, joka johti laskutelineen pettämiseen. Myös tuolloin koko koneen miehistö ja mukana olleet muutama matkustaja pelastuivat.

Lue myös: