Filippiiniläisyhtiöt pois EU:n lentoyhtiöiden mustalta listalta

approachEuroopan Komissio päivitti listauksen lentoyhtiöistä, jotka ovat toimintakiellossa EU-alueella. Mustana listana tunnettu luettelo päivittyi 25. kesäkuuta. Uusimmassa muutoksessa kaikki Filippiinien lentoyhtiöt vapautettiin rajoitteista ja ne ovat tervetulleita Euroopan ilmatilaan. Tällä kertaa listalle ei lisätty uusia lentoyhtiöitä.

Filippiinien lentoyhtiöt ovat olleet vuodesta 2010 lähtien EU:n mustalla listalla ja niiden operointi Euroopan ilmatilassa on ollut kiellettyä.

"Viiden vuoden kovan työn jälkeen voimme vihdoin vapauttaa Filippiinit Euroopan lentoturvallisuuslistalta. Filippiinint on tärkeä maa, jonka ilmailusektori kasvaa kovaa vauhtia", kommentoi EU:n liikenneasioista vastaava komissaari Violeta Bulc.

Violeta_Bulc_2014_1"Tämänpäiväiset tulokset toimivat esimerkkinä muille maille, joilla on vaikeuksia turvallisuuden valvonnassa kasvussa olevalla alalla".

Olen tyytyväinen myös siitä, että edistystä on tapahtunut muissakin maissa. Komissio seuraa kehitystä tarkasti kolmansissa maissa ja varmistaa, että EU-alueella operoivat lentoyhtiöt toimivat korkeimpien turvallisuusstandardien mukaisesti", päätti Bulc.

EU:n mustalla listalla on nyt 20 maan kaikki rekisteröidyt lentoyhtiöt eli yhteensä 231 lentoyhtiötä, joilla on täydellinen lentokielto EU:ssa.

Nämä maat ovat Afghanistan, Angola, Benin, Kongon demokraattinen tasavalta, Kongon tasavalta, Djibouti, Päiväntasaajan Guinea, Eritrea, Gabon (lukuun ottamatta kolmea lentoyhtiötä, joiden toiminnalle on asetettu tiukat rajoitukset ja ehdot), Indonesia (lukuun ottamatta viittä lentoyhtiötä), Kazakstan (lukuun ottamatta yhtä lentoyhtiötä, jonka toiminnalle on asetettu tiukat rajoitukset ja ehdot), Kirgisia, Liberia, Libya,  Mosambik, Nepal, Filippiinit (lukuun ottamatta kahta lentoyhtiötä), Sambia, São Tomé ja Príncipe, Sierra Leone ja Sudan.

Lisäksi mustalla listalla on yksi yksittäinen lentoyhtiö, Surinamista tuleva Blue Wing Airlines. Se nostaa  Euroopan ilmatilassa lentokiellossa olevien yhtiöiden määrän 232:een.

Näiden lisäksi EU:n listalla on kymmenen lentoyhtiötä joiden operointia EU-alueella on rajoitettu. Toimintarajoitettujen yhtiöiden listalla ovat Air Astana Kazakstanista, Afrijet ja SN2AG Gabonista, Air Korya Pohjois-Koreasta, Air Service Comoros Komoreilta, Iran Air Iranista, TAAG Angolan Airlines Angolasta ja Air Madagascar Madacasgarilta.

Ghanalaiset lentoyhtiöt, jotka aiemmin olivat listalla on poistettu koska Komissio on saanut Ghanalta tarvittavan varmuuden ettei näitä yhtiöitä ole enää olemassakaan ja niiden lentokoneet on otettu pois aktiivisesta käytöstä.

Komission tekemä päätös perustuu yksimielisyyteen EU:n lentoturvallisuuskomiteassa, joka kokoontui 9. -11. kesäkuuta. Komitea koostuu lentoturvallisuuden asiantuntijoista, jotka tulevat kaikista 28:sta EU:n jäsenvaltiosta. Mukana on lisäksi edustajat Norjasta, Islannista, Sveitsistä ja Euroopan lentoturvallisuusvirastosto EASA:sta.

Euroopan unionin alue on maailman kolmanneksi suurin ilmailumarkkina. Vuosittain yli 800 miljoonaa matkustajaa kulkee EU:n 450 lentokentän ja 150 lentoyhtiön kuljettamana ympäri maailmaa. Koko ilmailuala tukee Euroopassa suoraan ja välillisesti 5,1 miljoonaa työpaikkaa tuottaen päivittäin miljardi euroa BKT:ta.