Finavia: Merkittävät sairauspoissaolot voivat johtaa jopa pienempien lentoasemien sulkemiseen

HUA_HELairport_ulkoaFinavia arvioi lentoasemiensa palvelutason voivan heikentyä koronaviruspandemian omikronmuunnoksen leviämisen seurauksena. Pahimmillaan pienempiä lentoasemia voitaisiin jopa joutua sulkemaan tilapäisesti. Kaikki tehtävä lisätyö ja merkittävät sairaspoissaolomäärät vaikuttavat yhdessä lentoasemien palvelutasojen ylläpitomahdollisuuksiin.

Finavia seuraa lentoasematoimintojaan AOS-tilannekuvajärjestelmän kautta. Siinä on mukana noin 400 lentoasemilla toimivaa palveluntuottajaa. Nykyisin seurannassa on myös päivittäinen sairaspoissaolomäärä sekä henkilöstömäärä.

"Tällä hetkellä lentokentän yritykset tekevät parhaansa ja pystyvät tuottamaan palveluita. Ihmiset pääsevät lähtemään matkalle ja palaamaan kotiin. Yrityksiltä saamamme tiedon mukaan sairastumisia ja karanteeneja kuitenkin on", sanoo lentoaseman operatiivisen keskuksen päällikkö Jani Ceder Finaviasta.

Pandemian aikana tehtävät lisätyöt ja merkittävät sairauspoissaolot yhdessä vaikuttavat siihen, että palvelut lentoasemilla voivat alkaa kangerrella.

Matkustajien palveluihin vaikuttavia toimintoja ovat esimerkiksis lähtöselvityspisteet, joissa tarkistetaan koronatodistuksia, turvatarkastukset, lähtöporttipalvelut, rajatarkastukset, terveystarkastukset ja matkatavaroiden luovutus sekä avustettaville matkustajille tarjottavat palvelut.

Finavian Ceder arvioi, että pahimmillaan edessä saattaa olla jopa pienten lentoasemien osalta sulkeminen. Toistaiseksi Finavian oma henkilöstö on kuitenkin säilynyt merkittäviltä sairauspoissaoloilta ja karanteeneilta.

Finavia tiedottaa mahdollisista lentoasemien palvelutilanteen muutoksista verkkosivuillaan ja sosiaalisessa mediassa.