Finavia ottaa käyttöön uuden kiitotieraportointijärjestelmän

EFHK_brakecoefficientmeasuringFinavian ylläpitämien lentoasemien lumiosaaminen on entistä paremmissa kantimissa uuden kiitotieraportointijärjestelmän myötä. Tieto kiitoteiden olosuhteista välittyy uuden järjestelmän ansiosta käytännössä reaaliaikaisesti ja määrämuotoisena lennonjohtoon ja ilma-aluksen miehistölle saakka. Näin Finavia parantaa entisestään edellytyksiä sujuvalle lentoliikenteelle Suomen eri keliolosuhteissa.

Runway Reporter -niminen järjestelmä on otettu tämän talvikauden aikana käyttöön lähes kaikilla Finavian ylläpitämillä lentoasemilla.

- Järjestelmä on Suomen lentoasemille räätälöity ja uusine ominaisuuksineen ensimmäinen koko maailmassa, kertoo liikennealuepalveluiden päällikkö Heikki Heinijoki Finaviasta.

Runway Reporter välittää tietoja muun muassa kiitotien pinnalla olevista esiintymistä - kuten lumesta ja jäästä - sekä kitkatasosta. Tietojen perusteella lentäjä kykenee lähtemään lentoon ja laskeutumaan parhaalla mahdollisella tavalla, turvallisesti ja sujuvasti.

- Uuden järjestelmän etuna on, että tietojen raportointi on nopeampaa kuin aikaisemmin ja laadultaan samanlaista joka kentällä. Tällä järjestelmällä helpotetaan ilma-aluksen miehistön tuskaa ohjaamossa, Heinijoki sanoo.

Vastikään käyttöön otettu Runway Reporter -järjestelmä on käytössä 24 lentoasemalla, ja käyttöönoton myötä Finavian snowhow on yhä vankempaa. Helsinki-Vantaalla järjestelmä otettaneen käyttöön talvikaudella 2013-2014 muiden järjestelmäuudistusten yhteydessä.