Finavia tavoittelee matkustajien biometristä tunnistamista Helsinki-Vantaalle vuonna 2021

FIN_fr_2Finavia valmistelee matkustajien biometrisen tunnistamisen käyttöönottoa ja tavoitteena on saada järjestelmä käyttöön Helsinki-Vantaalla vuonna 2021.  Työtä tehdään yhdessä Finnairin kanssa mutta myös Rajavartiolaitos ja Tulli ovat kiinnostuneita hankkeen suunnittelusta.


Finavia valmistelee yhdessä Finnairin kanssa kasvojen tunnistamiseen perustuvan järjestelmän käyttöönottoa. Finnair koekäytti kasvojentunnistusteknologiaa yhdellä lähtöselvitystiskillä toukokuussa 2017 (lue uutisemme aiheesta: Kasvojentunnistusteknologia koekäyttöön Helsinki-Vantaalla Finnairin lähtöselvityksessä).

Finnairin koekäyttöjaksolla biometristä tunnistautumista käyttäneistä rekisteröityneistä matkustajista saatiin tunnistettua kasvojen osalta 95 prosenttia. Kaikki osallistujat pitävät järjestelmää hyvänä.

Myös Lentoposti.fi koekäytti ohjelmistoa ja kasvojen tunnistusteknologiaa tuolloin. Matkustajille suunnattu ohjelmisto on yksinkertainen käyttää ja se vaatii ainoastaan kolmen valokuvan ottamisen omista kasvoista sekä nimi ja kanta-asiakastietojen täyttämisen.

Lähtöselvitystiskillä matkustaja astuu kameran eteen, joka tekee tunnistuksen. Kameran eteen astuttaessa matkustajan kuva ja hänen järjestelmälle syöttämänsä tiedot avatutuvat hetkessä lähtöselvitysvirkailijan eteen omalle näytölle.

Finavian tavoitteena on laajentaa järjestelmä koko lentoasemayhteisön käyttöön. Päämääränä on sujuvuus ja biometrinen tunnistautuminen vähentäisi jonotusta terminaalien tarkastuspisteillä. Suunnitelmien mukaan matkustajan liittyminen palvelun käyttöön perustuu vapaaehtoisuuteen ja sen voi myöhemmin myös lopettaa.

Finavian suunnitelmissa on vuodelle 2019 biometristen tunnisteiden yhteys kahden lentoaseman välille. Helsinki-Vantaan lisäksi toinen lentoasema voisi olla Oulu mutta myös Turku ja Tampere-Pirkkala on mainittu. Kyseisiltä lentoasemilta matkustaa paljon teknologiaan tottuneita liikematkustajia. Biometrian käyttöönottoa tutkitaan myös muiden lentoasemien osalta.

Helsinki-Vantaalla on jo nykyisin käytössä laaja rajatarkastuautomaattien linjasto. Siinä automaatti vertaa matkustajan passitietoja kameran kanssa.

Lue myös: